Grabar-Kitarović: Šešelju je neovisna Hrvatska najveća kazna

Ana Brnabić
Brnabić: 'Srbija treba da nudi rešenja za izazove, a ne da ruši mostove' (EPA)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović osudila je u srijedu kao “divljaštvo osuđenog ratnog zločinca” izgred u kojem je Vojislav Šešelj pogazio hrvatsku zastavu i vrijeđao izaslanstvo Hrvatskog sabora, koje je zbog toga prekinulo službeni posjet Srbiji.

Grabar-Kitarović smatra da je odluka predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da se vrati u Zagreb “bila jedini mogući odgovor na divljaštvo osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja”, koga je UN-ov sud osudio na deset godina zatvora zbog progona Hrvata iz Vojvodine 1990-ih.

“Njegovo gaženje hrvatske zastave izraz je nemoći predvodnika poražene zločinačke politike koja je donijela mnoga zla hrvatskom narodu, uključujući Hrvatima u Vojvodini. Njemu i takvima najveća je kazna postojanje neovisne hrvatske države i potpuni slom projekta Velike Srbije”, smatra predsjednica.

Grabar-Kitarović pozdravila reakciju srbijanskih zvaničnika 

Pozdravila je reakciju najviših srbijanskih dužnosnika, nadajući se da izgred neće pokvariti napredak u odnosima Hrvatske i Srbije “koji smo postigli u posljednjih nekoliko mjeseci”.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković najoštrije su u srijedu osudile izgred i ponašanje Vojislava Šešelja, koji je psovao hrvatsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i gazio hrvatsku zastavu tijekom jutros započetog službenog posjeta izaslanstva Hrvatskog sabora Srbiji, ali se ni u jednom priopćenju, ističe agencija Hina, ne navode isprike za događaj u srbijanskom parlamentu.

Osuđujući izgred koji je izazvao šef radikala i zastupnik u srbijanskom parlamentu, premijerka Ana Brnabić poručila je kako to “nije ponašanje koje predstavlja Srbiju”.

“Nedvosmisleno, najoštrije osudjujem ponašanje Vojislava Šešelja. Pokušaj cepanja hrvatske ili bilo čije zastave ili državnih simbola i vređanje članova zvaničnih delegacija u poseti našoj zemlji nije ponašanje koje predstavlja Srbiju, vrednosti Vlade Srbije i većine naših građana”, navela je Brnabić na službenom Twitter-profilu, prenosi Beta.

Ona je pozvala sve na političkoj sceni da se ponašaju sukladno težnji da Srbija bude zemlja koja je primjer suradnje i pridonosi dobrim odnosima u regiji i Europi.

Brnabić: ‘Srbija treba da nudi rešenja, ne da ruši mostove’

“Srbija treba da nudi rešenja za sve izazove koje imamo umesto da neodgovornim ponašanjem ruši mostove koje gradimo”, navodi se u saopćenju na stranici Vlade Srbije.

Navela je da su sastankom predsjednika Srbije i Hrvatske, Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar-Kitarović, odnosi dviju zemalja dobili novu dinamiku.

“Izjave svih naših zvaničnika, sastanci i potezi koji su nakon toga usledili dodatno su potvrdili opredeljenje Srbije da sa Hrvatskom razvijamo dobrosusedske odnose. To je put koji smo odabrali, jer je Srbija duboko posvećena regionalnoj saradnji i postizanju stabilnosti u celom regionu”, navela je Brnabić.

Predsjednica srbijanskog parlamenta Maja Gojković najoštrije je osudila “brutalni pokušaj” Vojislava Šešelja da ugrozi dostojanstvo Skupštine Srbije i izaslanstva Hrvatskog sabora.

“Iskazano nepoštovanje prema državnim simbolima Republike Hrvatske, čija se delegacija na čelu sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nalazi u prvoj istorijskoj poseti Srbiji, nedopustivo je i predstavlja uvredu i za srpski narod, koji se diči tradicijom gostoprimstva”, istaknula je Gojković u priopćenju.

Jandroković: ‘Preko toga se ne može prijeći’

“Incidenti i provokacije ove vrste, bilo da se dešavaju ovde u Beogradu ili u Zagrebu, kao što je bio slučaj prilikom nedavne posete predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ne mogu i neće dovesti u pitanje čvrstu rešenost Republike Srbije da gradi i unapređuje dobrosusedske odnose sa Republikom Hrvatskom, zarad budućnosti naših građana, mira i stabilnosti u regionu”, navedeno je na kraju priopćenja.

Nakon izgreda, u priopćenju koje beogradski mediji nazivaju “bizarnim”, Srpska radikalna stranka potvrdila je izgred i opisala kako je Šešelj gazio hrvatsku zastavu i psovao izaslanstvo Sabora RH.

Gordan Jandroković izjavio je kako je Šešeljev izgred nešto preko čega se ne može prijeći, prenose mediji.

Unatoč izgredu, Hrvatska gospodarska komora (HGK) u srijedu navečer ponovno je, nakon pet godina, otvorila svoje predstavništvo u Beogradu, a dužnosnici gospodarskih komora dviju zemalja poručili su da gospodarstvo treba i mora biti iznad politike, te izrazili žaljenje zbog današnjeg izgreda Vojislava Šešelja, kojim je bačen u sjenu ovaj gospodarski događaj i izazvan prekid službenog posjeta izaslanstva Hrvatskog sabora Srbiji.

Ipak otvorena Hrvatska gospodarska komora

Predsjednici gospodarskih komora Hrvatske Luka Burilović i Srbije Marko Čadež naglasili su da gospodarstvenike obiju zemalja neće omesti izgredi “ljudi iz prošlosti”, te da će se suradnja komora dviju država i gospodarstvenika na obje strane nastaviti po ekonomskim i tržišnim načelima i u uzajamnom interesu.

Izaslanstvo Sabora jutros je počelo dvodnevni službeni posjet Srbiji, koji su šefovi izaslanstava Gordan Jandroković i njegova kolegica Maja Gojković nazvali “povijesnim”.

Prekid posjeta prati i provokativna najava radikala da će 6. svibnja organizirati veliki skup u Hrtkovcima.

Izvor: Agencije