Brnabić najavila prijavu zbog kršenja CEFTA-e

Ana Brnabić, Aleksandar Vučić
Vučić je izjavio da su aktualnu predsjednicu vlade Srbije Anu Brnabić članovi SO SNS-a aklamacijom prihvatili za članicu predsjedništva stranke (Tanjug)

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da će ta zemlja u ponedeljak podnijeti formalnu prijavu protiv Prištine zbog nepoštovanja sporazuma CEFTA. 

“Mi ćemo preko vikenda i u ponedeljak podneti prijavu za nepoštovanje CEFTE i od UNMIK-a, pošto je UNIM potpisnik CEFTE, i tražiti otpočinjanje formalnih konsultacija koji su obavezi prethodni postupak pre arbitraže. Čekaćemo na odgovor od UNMIK-a i u ponedeljak ćemo poslati formalnu prijavu“, rekla je Brnabić na zajedničkoj konferenciji sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Paralelno sa tim, kaže Brnabić, Srbija će nastojati pokrenuti postupak pred Evropskom unijom po osnovu kršenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. 

“Priština potpisala tri stvari”

„Tu ćemo morati da sarađujemo sa zemljama članicama EU-a, a pored kršenja SSP-a i CEFTA-e važno je napomenuti da je u okviru SSP-a jedna od najvažnijih tački svakako poštovanje fundmanetalnih ljudskih prava“, rekla je Brnabić. 

Tri najvažnije stvari koje je Priština potpisala kada je riječ o SSP-u je izričita obaveza poštovanja i implementacije CEFTA sporazuma, drugo je obaveza poštovanja svih dogovora sa Srbijom, pogotovo iz Briselskih pregovora, a treće je poštovanje prava da ljudi kupuju proizvode koje žele, da imaju hranu i lijekove. 

“Zadržaćemo stabilnost, nećemo nasedati na provokacije, nastavićemo da insistritamo da se takse vrate u normalu da se nastave razgovori sa Prištinom“, rekla je Brnabić.

Vlada Kosova donijela je u srijedu odluku o uvođenju 100-postotne carine na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

U obrazloženju odluke navodi se da se “Srbija intenzivno zalaže protiv države Kosovo, ne poštuje sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA i dogovore postignute u Briselu”.

Odluka je uslijedila dan nakon što je Interpol odbio zahtjev Kosova za učlanjenje u toj organizaciji, što je bio razlog da američka agencija AP konstatira kako odluka Vlade Kosova predstavlja “odmazdu” za ono što je zamjenik premijera Kosova Enver Hoxhaj opisao kao “agresivnu kampanju Srbije protiv Kosova na međunarodnoj sceni”.

Izvor: Agencije