Brnabić: Izmjene Ustava u Skupštini Srbije do kraja godine

Ana Brnabić je rekla da je zahtjev poslan Sekretarijatu CEFTA-e, Misiji UNMIK-a te generalnom sekretaru UN-a (EPA)

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je u petak da će Vlada Srbije do kraja godine podnijeti inicijativu Narodnoj skupštini Srbije za izmjene Ustava u oblasti pravosuđa.

Ona je novinarima u Beogradu rekla da se na tome radilo duže od godinu dana i dodala da joj je drago što je stiglo pozitivno mišljenje od Venecijanske komisije.

Zahvalila Ministarstvu pravde Srbije na ozbiljno urađenom zadatku.

“Pokušavali smo da nađemo balans između jakog nezavisnog sudstva, ali i efikasnog i odgovornog sudstva za sve građene, uz podršku Venecijanske komisije. Ministarstvo pravde je uradilo dobar posao”, kazala je Brnabić.

“Nastavljamo sa strukturnim reformama, zbog čega smo potpisali novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom i u tom smislu je naš primarni cilj dinamičniji ekonomski rast pokazan kroz rast bruto domaćeg proizvoda i veće plate za sve građane”, rekla je Brnabić.

Od juna usvojeno više zakona

Kazala je da je od juna usvojeno više zakona, među kojima su set zakona koji se tiču prava i sloboda nacionalnih manjina.

Dodala je da je u novembru usvojen i set zakona koji se tiče Poglavlja 23 – Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, besplatnoj pravnoj pomoći i parničnom postupku.

Istakla je da se kasni s donošenjem zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, odnosno sa zakonom o sprečavanju korupcije.

Radna grupa je, kaže, završila nacrt zakona, a zakon kasni jer je Srbija tražila dodatno mišljenje eksperata GREKA i dodala da se javna rasprava očekuje početkom decembra.

Dodala je da se priprema nacrt zakona o zaštitniku građana, a među zakonima sa kojima se kasni je i zakon o rodnoj ravnopravnosti i zaštiti polova.

Izvor: Agencije