Brnabić i Thaci kritikovali njemački stav kao previše negativan

Njemački diplomata Wolfgang Ischinger predsjedavajući je Minhenske sigurnosne konferencije (EPA)

Predsedavajući Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji (MSC) Volfgang Išinger je na svom Tviter nalogu objavio da su na skupu te organizacije u Belorusiji premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik Kosova Hašim Tači kritikovali stav nemačke vlade kao previše negativan.

Brnabić i Tači razgovarali su na marginama sastanka Minhenske bezbednosne konferencije u Minsku, javila je beloruska agencija Belta.

Kako navodi agencija, Brnabić je rekla da su strane razmotrile napredak u dijalogu Srbije i Kosova i izrazila nadu da će uspeti da dođu do sporazuma, kompromisa koji će voditi većoj stabilnosti regiona.

Brnabić: ‘Crvene linije’ otežavaju proces

Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej preneo je novinarima da su Brnabić i Tači tokom susreta u Minsku mnogo puta upotrebili reči “dijalog” i “kompromis”.

“I ovaj susret je važan. Strane izražavaju spremnost za dijalog. A dijalog je, prema shvatanju Belorusije, jedini način za rešenje svih problema. I mi se uvek za to zalažemo”, rekao je šef beloruske diplomatije.

Navodeći da je Minsk postao mesto za razgovore o rešavanju konflikata, od Nagorno-Karabaha preko istoka Ukrajine do Srbije i Kosova, agencija Belta dodaje da je sastanak predstavnika Srbije i Kosova ocenjen kao početak novog procesa iz Minska.

Predsednica Vlade Srbije je na sastanku glavne grupe Minhenske bezbednosne konferencije rekla da je dijalog Srbije i Kosova “težak i komplikovan”, zbog čega je važno da se dodatno ne otežava postavljanjem “crvenih linija”, navodi se u saopštenju.

“U tom smislu nam je važna podrška Nemačke. Kompromisno rešenje je ključ stabilnosti i bezbednosti u regionu, kao i presudan faktor za ekonomsku perspektivu i prosperitet svih građana regiona”, rekla je Brnabić i dodala da to nije jednostavan proces i da je dijalog jedini način za uspostavljanje dugoročno održivog rešenja.

Thaci: Treba nam sveobuhvatni dogovor

Takođe je rekla da je u interesu Srbije da se pronađe održivo rešenje i da je Beograd “posvećen dijalogu i pronalaženju kompromisa kroz dijalog”.

Tači je na svom je Tviter nalogu poručio da “sveobuhvatni dogovor Kosova i Srbije” treba da omogući članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, NATO-u i Evropskoj uniji.

On je, uz fotografiju sastanka u beloruskoj prestonici sa nemačkim diplomatom Išingerom, napisao: “Uvek je zadovoljstvo razgovarati sa ambasadorom Išingerom – sada u Belorusiji na MSC-u u Minsku. Slažemo se da postoji potreba za sveobuhvatnim dogovorom između Kosova i Srbije, koji zatvara poglavlja sukoba na Balkanu i omogućuje članstvo Kosova u UN-u, NATO-u i EU-u.”

Izvor: Al Jazeera i agencije