Oglasi

Brnabić i Thaci kritikovali njemački stav kao previše negativan

Premijerka Srbije i predsjednik Kosova razgovarali su na marginama sastanka Minhenske sigurnosne konferencije u Minsku.
Njemački diplomata Wolfgang Ischinger predsjedavajući je Minhenske sigurnosne konferencijeEPA - Arhiva

Predsedavajući Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji (MSC) Volfgang Išinger je na svom Tviter nalogu objavio da su na skupu te organizacije u Belorusiji premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik Kosova Hašim Tači kritikovali stav nemačke vlade kao previše negativan.

Brnabić i Tači razgovarali su na marginama sastanka Minhenske bezbednosne konferencije u Minsku, javila je beloruska agencija Belta.

Kako navodi agencija, Brnabić je rekla da su strane razmotrile napredak u dijalogu Srbije i Kosova i izrazila nadu da će uspeti da dođu do sporazuma, kompromisa koji će voditi većoj stabilnosti regiona.

Brnabić: 'Crvene linije' otežavaju proces

Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej preneo je novinarima da su Brnabić i Tači tokom susreta u Minsku mnogo puta upotrebili reči "dijalog" i "kompromis".

"I ovaj susret je važan. Strane izražavaju spremnost za dijalog. A dijalog je, prema shvatanju Belorusije, jedini način za rešenje svih problema. I mi se uvek za to zalažemo", rekao je šef beloruske diplomatije.

Navodeći da je Minsk postao mesto za razgovore o rešavanju konflikata, od Nagorno-Karabaha preko istoka Ukrajine do Srbije i Kosova, agencija Belta dodaje da je sastanak predstavnika Srbije i Kosova ocenjen kao početak novog procesa iz Minska.

Predsednica Vlade Srbije je na sastanku glavne grupe Minhenske bezbednosne konferencije rekla da je dijalog Srbije i Kosova "težak i komplikovan", zbog čega je važno da se dodatno ne otežava postavljanjem "crvenih linija", navodi se u saopštenju.

"U tom smislu nam je važna podrška Nemačke. Kompromisno rešenje je ključ stabilnosti i bezbednosti u regionu, kao i presudan faktor za ekonomsku perspektivu i prosperitet svih građana regiona", rekla je Brnabić i dodala da to nije jednostavan proces i da je dijalog jedini način za uspostavljanje dugoročno održivog rešenja.

Thaci: Treba nam sveobuhvatni dogovor

Takođe je rekla da je u interesu Srbije da se pronađe održivo rešenje i da je Beograd "posvećen dijalogu i pronalaženju kompromisa kroz dijalog".

Tači je na svom je Tviter nalogu poručio da "sveobuhvatni dogovor Kosova i Srbije" treba da omogući članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, NATO-u i Evropskoj uniji.

On je, uz fotografiju sastanka u beloruskoj prestonici sa nemačkim diplomatom Išingerom, napisao: "Uvek je zadovoljstvo razgovarati sa ambasadorom Išingerom – sada u Belorusiji na MSC-u u Minsku. Slažemo se da postoji potreba za sveobuhvatnim dogovorom između Kosova i Srbije, koji zatvara poglavlja sukoba na Balkanu i omogućuje članstvo Kosova u UN-u, NATO-u i EU-u."

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.