Brnabić: EU nam je dala šansu koju treba iskoristiti

'Došli smo do toga da je i Balkan važan za Evropsku uniju', smatra premijerka Srbije (Dragan Kujundži? / Tanjug)

Komentirajući Strategiju proširenja Europske unije na zapadni Balkan, premijerka Srbije Ana Brnabić smatra da je “Evropa [toj zemlji] dala šansu koju treba iskoristiti”.

Prema njezinim riječima, Srbija je tim dokumentom “prepoznata kao lider, zbog čega će nastaviti još brže da sprovodi kriterijume i reforme, a regionalna saradnja i dalje će biti prioritet”.

“Važna poruka koja je danas poslata je da se priznaju individualni rezultati. Srbija danas treba da bude zadovoljna. Ponosni smo i srećni jer je Srbija prepoznata kao lider. Mi smo naporno radili za to i zato ćemo morati da radimo još mnogo naprednije u nedeljama, mesecima i godinama pred nama”, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

“Svaki dan radimo da zaslužimo da budemo član evropske porodice naroda, član koji će Evropskoj uniji moći da doprinese i da je dodatno jača”, dodala je.

Navodi i kako “dokument sugeriše veće prisustvo EU-a u vidu novih i pozitivnih inicijativa” te da se u Strategiji “jasno vidi da će EU pokrenuti šest sektorskih inicijativa koje će imati za cilj jačanje saradnje i dodatnog finansiranja i tehničke podrške od strane EU-a”.

Bez povezivanja nema stabilnosti

Ukazala je i kako su to: jačanje vladavine prave, angažman u sektoru sigurnosti i migracija, podrška socijalno-ekonomskom razvoju, povećanje infrastrukturne povezanosti, digitalna agenda i podrška pomirenju i dobrosusedskim odnosima.

Prema Brnabić, “saradnja u regionu ostaće jedan od prioriteta i Srbija će nastaviti da pokazuje koliko je tome iskreno posvećena”.

“Nastavićemo da podržavamo Albaniju i Makedoniju da što pre otvore pregovore i bićemo na raspolaganju da pružimo podršku svakome kome bude trebalo u evropskoj perspektivi”, rekla je Brnabić.

Smatra i da bez povezivanja regije nema stabilnosti, što je ocijenila “velikim izazovom kojem će Srbija ostati duboko posvećena”.

“Došli smo do toga da je i Balkan važan za EU. I zato mi treba da dajemo uvek, stalno i ponovo signal da su nama evropske vrednosti važne, da razumemo pruženu ruku i da ćemo raditi na tome da kad postanemo član, a, nadamo se, 2025. godine, da ćemo biti članica koja će doprinosti stabilnosti i snazi evropske porodice naroda”, rekla je Brnabić.

Joksimović: ‘Jedna od najsnažnijih poruka’

Ministrica za europske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović smatra da je Strategija EU-a za Zapadni Balkan “jedna od najsnažnijih političkih poruka Evropske komisije Srbiji od kada je počeo proces evropskih integracija”.

Smatra da je Strategija nastala kao razrada i vizija predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, koji je svojevremeno, odgovarajući na pitanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o tomu kakva je vremenska perspektiva pristupanja Srbije, okvirno naveo 2025. godinu.

Po mišljenju Joksimović, važno je što je 2025. godina “ostala za Srbiju i Crnu Goru”.

“Evropska komisija na ovaj način je uvažila kriterijum poštovanja, zasluga i napretka u procesu evrointegracija svakog kandidata pojedinačno. Zadovoljni smo jer smo prepoznati kao najozbiljniji kandidat za članstvo u ovom trenutku. Dobro je što je i za sve druge države pozitivna perspektiva”, navela je.

Važnost reformi

Joksimović je navela da je Vlada Srbije i ranije zauzimala poziciju za ostvarivanje napretka u reformama koje su i danas navedene u strategiji, od kojih je jedna od bitnijih ona u području vladavine prava.

Govoreći o pravno obvezujućem sporazumu Beograda i Prištine, koji je i danas naveden kao ključni u procesu eurointegracija Srbije, Joksimović je kazala da to “nije nikakva novina, jer je on predviđen još pregovaračkim okvirom EU-a sa Srbijom”.

“Nema potrebe da unapred umećemo značenja u pogledu toga da li će to značiti priznanje ili ne, jer Srbija je jasno na poziciji da ne priznaje nezavisnost Kosova, već da tražimo održiv način da normalizujemo odnose”, zaključila je Joksimović.

Apostolova: ‘Nema razlike između Kosova i drugih’

“Zemlje zapadnog Balkana bit će dio Europske unije, ali je proces proširenja proces zasnovan na zaslugama”, poručila je šefica Ureda EU-a na Kosovu Natalija Apostolova nakon predstavljanja Strategije za Zapadni Balkan.

Prema njezinim riječima, “za Kosovo vrijede isti uvjeti na putu eurointegracija kao i za druge države regije”.

“Nema razlika između Kosova i drugih zemalja regije. Perspektiva je ista. Uvjeti koje treba realizirati i ispuniti isti su. Posvećenost i podrška Europske unije za svakoga je ista. Proces proširenja ostaje proces zasnovan na zaslugama. Nema automatizma i nema unaprijed određenog roka. Koraci u procesu ovise o partnerima i njihovoj spremnosti da realiziraju zadatke”, kazala je Apostolova.

“Kosovo i Srbija trebaju intenzivirati napore na normaliziranju odnosa. Za obje države nema niti će biti drugog alternativnog puta kad je u pitanju njihova europska budućnost”, dodala je.

Prema njezinim riječima, za Kosovo je urgentno pitanje reforma pravosuđa, kao i dobra vladavina, te zajednički rad na pomirenju i dobrosusjedskim odnosima.

Izvor: Agencije