Brnabić: Ako je nekom prihvatljiv ustaški pozdrav, nota ga neće promijeniti

Za dom spremni
Brnabić kaže da, isto kao što je 'Sieg Heil' simbol nacističke Njemačke, tako je pozdrav 'Za dom spremni' simbol ustaške NDH (Al Jazeera)

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u utorak u Luksemburgu da ne želi komentirati najnovije note između Beograda i Zagreba te da se upliće u “vrzino kolo”, ocijenivši kako nije riječ o sukobu Beograda i Zagreba, Srbije i Hrvatske, nego o sukobu fašizma i antifašizma.

“Hrvatska predizborna kampanja je uvek takva i ne bih se sada dalje uplitala u međusobne note jer nas one uvode u vrzino kolo u kome gubimo jasnu sliku o tome šta se desilo”, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara, kako prenosi Beta.

Također je rekla da, ako je bilo kome u Hrvatskoj “prihvatljivo da tabla na kojoj piše pozdrav ‘Za dom spremni’, koji je fašistički, nacistički, ustaški pozdrav, stoji u Jasenovcu ili u blizini, onda nijedna protestna nota ne može takvom režimu da promeni mišljenje”.

Navela je kako je i danas u Luksemburgu rečeno kakva opasnost prijeti od relativizacije povijesti.

“Kakva opasnost preti kada neko u Evropi koristi slobodno na svojim državnim ceremonijama i sportskim događajima, dečjim priredbama pozdrav uz koji je klao decu, palio nedužne ljude i cele porodice zatvorene u crkvama, pozdrav koji je simbol isto kao što je ‘Sieg Heil’ simbol nacističke Nemačke, tako je pozdrav ‘Za dom spremni’ simbol ustaške NDH”, navela je premijerka.

Brnabić: ‘Moja pozicija jasna: neću raspravljati’

Ponovila je da, ako je nekom režimu prihvatljivo da ima takvu ploču i da ne pusti nekoga da oda poštovanje žrtvama na jednom stratištu, nikakva im prosvjedna nota ne može skrenuti pažnju i dodala da o tome neće raspravljati s Hrvatskom jer je njezina “pozicija jasna i iskrena” i na nju je ponosna.

“Moja pozicija je pozicija borbe protiv fašizma, sećanja na žrtve, borce protiv fašizma, pozicija slobodne Srbije, slobodne Hrvatske, slobodne Evrope, borbe protiv fašizma i ugnjetavanja drugih ljudi samo zato što su druge vere, nacije, razmišljanja”, rekla je Brnabić.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske pozvalo je u ponedjeljak veleposlanicu Srbije u Zagrebu Miru Nikolić i izrazilo prosvjed “zbog pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika srbijanske vojske u subotu u Hrvatsku”, no veleposlanica je odbila primiti prosvjednu notu, prenijela je ranije Hina.

U Ministarstvo je pozvana veleposlanica Nikolić kako bi se službenom Beogradu izrazio prosvjed zbog pokušaja ulaska pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku na graničnom prijelazu Bajakovo prošle subote.

Na sastanku je hrvatska strana osudila pokušaj ulaska pripadnika srbijanske vojske bez znanja i suglasnosti hrvatskih vlasti te bez poštivanja propisanog postupka najave.

Iako je veleposlanica Srbije odbila primiti prosvjednu notu, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je prosvjed, a navedeni događaj ocijenilo “provokacijom s ciljem izazivanja incidenta” te najoštrije osudilo “činjenicu što su u organizaciju događaja bile uključene službene srbijanske institucije”.

Vojna delegacija vraćena u Srbiju 

Premijerka Srbije Ana Brnabić u nedjelju je slanje vojnika u odorama ocijenila “legitimnim ponašanjem” i poručila kako je “u Hrvatskoj na delu revizija istorije”.

Izaslanstvu Vojske Srbije, koje su činili zapovjednici s vojne akademije, kadeti i pitomci vojne gimnazije, u subotu je zabranjen ulazak u Hrvatsku.

Ministarstvo odbrane Srbije navelo je kako je izaslanstvo putovalo na obilježavanje sjećanja na “jasenovačke novomučenike” i bila je najavljeno.

Na graničnom prijelazu Batrovci – Bajakovo izaslanstvo je zaustavljeno, zadržano i pretreseno. 

U prtljazi su bile službene uniforme, što je, ističu u Ministarstvu odbrane Srbije, potpuno dozvoljeno i sukladno pravilima službe.

No, hrvatski službenici na granici izaslanstvu su rekli da ih ne mogu unijeti.

Članovi izaslanstva bili su spremni ostaviti uniforme i nastaviti put u civilu, no rečeno im je da ne mogu ući u Hrvatsku te im je izdana zabrana ulaska i vraćeni su u Srbiju.

Izvor: Agencije