Oglasi

Brnabić: Ako je nekom prihvatljiv ustaški pozdrav, nota ga neće promijeniti

Premijerka Srbije kaže da ne želi raspravljati o protestnim notama jer nije riječ o sukobu Srbije i Hrvatske nego fašizma i antifašizma.
Za dom spremniBrnabić kaže da, isto kao što je 'Sieg Heil' simbol nacističke Njemačke, tako je pozdrav 'Za dom spremni' simbol ustaške NDHAl Jazeera - Ilustracija

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u utorak u Luksemburgu da ne želi komentirati najnovije note između Beograda i Zagreba te da se upliće u "vrzino kolo", ocijenivši kako nije riječ o sukobu Beograda i Zagreba, Srbije i Hrvatske, nego o sukobu fašizma i antifašizma.

"Hrvatska predizborna kampanja je uvek takva i ne bih se sada dalje uplitala u međusobne note jer nas one uvode u vrzino kolo u kome gubimo jasnu sliku o tome šta se desilo", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara, kako prenosi Beta.

Također je rekla da, ako je bilo kome u Hrvatskoj "prihvatljivo da tabla na kojoj piše pozdrav 'Za dom spremni', koji je fašistički, nacistički, ustaški pozdrav, stoji u Jasenovcu ili u blizini, onda nijedna protestna nota ne može takvom režimu da promeni mišljenje".

Navela je kako je i danas u Luksemburgu rečeno kakva opasnost prijeti od relativizacije povijesti.

"Kakva opasnost preti kada neko u Evropi koristi slobodno na svojim državnim ceremonijama i sportskim događajima, dečjim priredbama pozdrav uz koji je klao decu, palio nedužne ljude i cele porodice zatvorene u crkvama, pozdrav koji je simbol isto kao što je 'Sieg Heil' simbol nacističke Nemačke, tako je pozdrav 'Za dom spremni' simbol ustaške NDH", navela je premijerka.

Brnabić: 'Moja pozicija jasna: neću raspravljati'

Ponovila je da, ako je nekom režimu prihvatljivo da ima takvu ploču i da ne pusti nekoga da oda poštovanje žrtvama na jednom stratištu, nikakva im prosvjedna nota ne može skrenuti pažnju i dodala da o tome neće raspravljati s Hrvatskom jer je njezina "pozicija jasna i iskrena" i na nju je ponosna.

"Moja pozicija je pozicija borbe protiv fašizma, sećanja na žrtve, borce protiv fašizma, pozicija slobodne Srbije, slobodne Hrvatske, slobodne Evrope, borbe protiv fašizma i ugnjetavanja drugih ljudi samo zato što su druge vere, nacije, razmišljanja", rekla je Brnabić.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske pozvalo je u ponedjeljak veleposlanicu Srbije u Zagrebu Miru Nikolić i izrazilo prosvjed "zbog pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika srbijanske vojske u subotu u Hrvatsku", no veleposlanica je odbila primiti prosvjednu notu, prenijela je ranije Hina.

U Ministarstvo je pozvana veleposlanica Nikolić kako bi se službenom Beogradu izrazio prosvjed zbog pokušaja ulaska pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku na graničnom prijelazu Bajakovo prošle subote.

Na sastanku je hrvatska strana osudila pokušaj ulaska pripadnika srbijanske vojske bez znanja i suglasnosti hrvatskih vlasti te bez poštivanja propisanog postupka najave.

Iako je veleposlanica Srbije odbila primiti prosvjednu notu, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je prosvjed, a navedeni događaj ocijenilo "provokacijom s ciljem izazivanja incidenta" te najoštrije osudilo "činjenicu što su u organizaciju događaja bile uključene službene srbijanske institucije".

Vojna delegacija vraćena u Srbiju 

Premijerka Srbije Ana Brnabić u nedjelju je slanje vojnika u odorama ocijenila "legitimnim ponašanjem" i poručila kako je "u Hrvatskoj na delu revizija istorije".

Izaslanstvu Vojske Srbije, koje su činili zapovjednici s vojne akademije, kadeti i pitomci vojne gimnazije, u subotu je zabranjen ulazak u Hrvatsku.

Ministarstvo odbrane Srbije navelo je kako je izaslanstvo putovalo na obilježavanje sjećanja na "jasenovačke novomučenike" i bila je najavljeno.

Na graničnom prijelazu Batrovci – Bajakovo izaslanstvo je zaustavljeno, zadržano i pretreseno. 

U prtljazi su bile službene uniforme, što je, ističu u Ministarstvu odbrane Srbije, potpuno dozvoljeno i sukladno pravilima službe.

No, hrvatski službenici na granici izaslanstvu su rekli da ih ne mogu unijeti.

Članovi izaslanstva bili su spremni ostaviti uniforme i nastaviti put u civilu, no rečeno im je da ne mogu ući u Hrvatsku te im je izdana zabrana ulaska i vraćeni su u Srbiju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.