British Petroleum ukida 10.000 radnih mjesta

Većina radnih mjesta bit će ukinuta do kraja godine i obuhvatit će uglavnom zaposlene u administraciji (EPA)

Britanska naftna kompanija British Petroleum (BP) najavila je ukidanje 10.000 radnih mjesta širom svijeta, što je 15 posto zaposlenih, kako bi se povećala efikasnost i kako bi se prilagodila tržištu nafte pogođenom pandemijom korona virusa, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AFP.

Većina radnih mjesta bit će ukinuta do kraja godine i obuhvatit će uglavnom zaposlene u administraciji, uključujući i trećinu visokorangiranih rukovodilaca, precizira se u saopćenju BP-ja, koji je još u aprilu najavio drastično smanjenje investicijske potrošnje i program štednje.

“Ovo su teške odluke koje moramo donijeti, ali moramo raditi ono što je dobro za BP”, izjavio je izvršni direktor kompanije Bernard Looney na internetskoj konferenciji namijenjenoj zaposlenicima te kompanije.

Drastičan pad ulaganja

Strateški plan, najavljen u februaru, već je predvidio formiranje manje grupe kako bi se osigurala budućnost British Petroleuma u cilju manje zavisnosti od fosilnih goriva, ali je pandemija korona virusa sve promijenila i primorala BP na radikalne mjere.

Looney je objasnio da kompanija troši mnogo više novca nego što ima priljeva, odnosno više miliona dolara dnevno.

Iz BP-ja su već početkom aprila najavili drastičan pad investicijskih troškova za 25 posto i program štednje od 2,5 milijardi dolara u 2021, koji bi trebao biti i povećan.

British Petroleum u prvom tromjesečju imao je drastične gubitke od 4,4 milijardi dolara zbog pada cijena nafte.

Izvor: Agencije