British Petroleum plaća 17 milijardi dolara za zagađenje

Naftna kompanija British Petroleum pristala je platiti odštetu od gotovo 17 milijardi eura zbog istjecanja nafte u Meksičkom zaljevu prije pet godina.

Kada je podmorsko postrojenje Deepwater Horizon eksplodiralo, milijuni barela nafte zagadili su more uzduž obale SAD-a i, prema nekima, uzrokovali najgoru ekološku katastrofu u povijesti te države. Odšteta će se podijeliti između pet saveznih država.

U travnju 2010. godine Deepwater Horizon eksplodirao je u Meksičkom zaljevu. U toj nesreći poginulo je 11 radnika. Idućih 87 dana nafta se širila vodama zaljeva, a predsjednik Barack Obama to je nazvao najgorom ekološkom katastrofom u povijesti SAD-a.

Uz obalu pet saveznih država životi su uništeni, plaže zagađene, a životinje su uginule. U složenom sudskom procesu, sudac je zaključio da je British Petroleum bio vrlo neodgovoran pri održavanju bušotine. Tvrtka je pristala platiti odštetu od gotovo 17 milijardi eura, najviše što je ikada jedna kompanija platila u povijesti SAD-a.

“Mi smo sada postigli dogovor da bismo pružili nadu i dali mogućnost oporavka cijeloj regiji Zaljeva. To nije samo rješenje, već i veliko postignuće.”, smatra Pam Biondi, glavna tužiteljica Floride.

Dugoročne posljedice

Novac će biti podijeljen između država Texas, Alabama, Mississippi, Florida i Louisiana, koja je prošla najgore. Stručnjaci za okoliš kažu da to odašilje jaku poruku i da će omogućiti državama da počnu s važnim radovima obnove.

“Ako novac počne dolaziti, kojim možemo urediti našu obalu, to je manje posla obnove za ubuduće, jer novac koji dobijemo sada vrijedit će više nego onaj za deset godina nakon duge pravne borbe”, kaže Matt Rota iz Mreže za obnovu Meksičkog zaljeva.

“Novac će biti isplaćen kroz niz godina svim državama, uključujući i Floridu. Time se završava proces BP-a i američke vlade. Tvrtka kaže da su troškovi povezani s izlijevanjem nafte već prešli 40 milijuna dolara, ali vrijednost dionica BP-a je porasla kada je u javnost došla vijest o nagodbi”, izvještava reporter Al Jazeere Andy Gallacher.

Znanstvenci nisu sigurni koje su dugoročne posljedice toliko velikog izlijevanja nafte. To se možda neće znati godinama. Ali, nadamo se da će novac BP-a pomoći zajednicama u Meksičkom zaljevu da se oporave.

Izvor: Al Jazeera