Britanski zdravstveni radnici počinju testirati hidroksihlorokin

U istraživanju učestvuje više od 40.000 zdravstvenih radnika iz Evrope, Afrike, Azije i Južne Amerike (EPA)

Britanski zdravstveni radnici od četvrtka će učestvovati u međunarodnom istraživanju koje pokušava ustanoviti mogu li dva antimalarika, uključujući hidroksihlorokin, za koji je Donald Trump rekao da ga uzima, biti prevencija protiv korona virusa, javlja Reuters.

U istraživanju pod nazivom COPCOV učestvovat će više od 40.000 zdravstvenih radnika iz Evrope, Afrike, Azije i Južne Amerike.

Cilj je ustanoviti mogu li hlorokin i hidroksihlorokin spriječiti infekciju korona virusom, prenosi Hina.

Potražnja za hidroksiklorohinom veoma je porasla nakon što je Trump hvalio taj antimalarik kao mogući lijek protiv korona virusa početkom aprila.

Ranije ove sedmice Trump je rekao da uzima hidroksihlorokin kao prevenciju protiv korona virusa uprkos upozorenjima stručnjaka.

Nasumično kliničko ispitivanje

Istraživanje, pod vodstvom Univerziteta u Oxfordu i u saradnji s Istraživačkim centrom za tropsku medicinu (MORU) iz Bangkoka, počinje u bolnicama u Brightonu i Oxfordu.

U istraživanju će učestvovati ljudi koji su u bliskom kontaktu s pacijentima kojima je potvrđen COVID-19 ili se sumnja da ga imaju.

“Zaista ne znamo jesu li hlorokin ili hidroksihlorokin blagotvorni ili štetni protiv COVID-a 19”, rekao je prof. Nicholas White s Univerziteta u Oxfordu, jedan od voditelja istraživanja i član MORU-a.

“Najbolji način da saznamo jesu li efikasni u prevenciji COVID-a 19 jest nasumično kliničko ispitivanje”, dodao je.

Istraživački tim koji provodi istraživanje COPCOV navodi da laboratorijski dokazi pokazuju da bi antimalarici mogli biti efikasni u prevenciji ili liječenju COVID-a 19, ali zasad nema konačnog zaključka.

Rezultati istraživanja krajem godine

Američka regulatorna tijela odobrila su korištenje hidroksihlorokina u hitnim slučajevima kod pacijenata s korona virusom, ali je Agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila protiv korištenja tog lijeka izvan bolnica ili u kliničkim ispitivanjima zbog rizika od ozbiljnih poremećaja srčanog ritma.

“Ova ispitivanja omogućit će nam najbolje shvatanje toga koliko su sigurni i efikasni ti lijekovi u raznim grupama stanovništva i dobnim grupama”, kazao je Nick Cammack iz Wellcome Trusta, medicinske fondacije koja, uz ostale, finansira istraživanje.

“Ako i samo ako su efikasni, ti lijekovi mogu biti proizvedeni brzo i raspodijeljeni širom svijeta”, dodaje. 

U Velikoj Britaniji, Evropi i Africi jedna grupa učesnika istraživanja dobijat će hidroksihlorokin, a druga placebo tokom tri mjeseca. U Aziji će jedna grupa dobiti hlorokin, a druga placebo.

Očekuje se da će za tu studiju do kraja juna biti otvoreno 25 centara u Velikoj Britaniji, naveo je MORU, a planira se stavljanje u pogon dodatnih centara u Tajlandu, drugdje u jugoistočnoj Aziji, Italiji, Portugalu, Africi i Južnoj Americi.

Rezultati istraživanja očekuju se krajem godine.

Izvor: Agencije