Britanski zastupnici protiv učešća Huaweija u 5G mreži

Vlada nije u mogućnosti odrediti precizan datum za isključenje 'rizičnih' dobavljača (EPA)

Britanski ministar za digitalne tehnologije Oliver Dowden izjavio je da vlada nije u mogućnosti odrediti precizan datum za isključenje “rizičnih“ dobavljača za svoje buduće 5G mreže te da će zastupnici o toj temi moći iznijeti mišljenja prije donošenja novog zakona, javlja Reuters.

Dowden je pokušao smiriti zabrinutost grupe konzervativnih zastupnika, koji su zaprijetili da će se pobuniti protiv vlade zbog odluke premijera Borisa Johnsona kojom je kineskom Huaweiju omogućena uloga u izgradnji nacionalne 5G mreže, osim ako ministri ne odrede krajnji rok za isključenje “rizičnih” dobavljača.

“Nismo u mogućnosti odrediti konkretan datum ili vremenski rok za osiguravanje nerizičnih dobavljača, jer bi to zahtijevalo novu odluku Vijeća za nacionalnu sigurnost”, rekao je Dowden u Parlamentu, prenosi Tanjug.

Obavještajni savez ‘pet očiju’

Dodao je da će vlada sarađivati s ostalim partnerima u okviru obavještajnog saveza “pet očiju” (Australija, Kanada, Novi Zeland, Velika Britanija i SAD) na razvoju novog lanca snabdijevanja, što bi se trebalo okončati 2024. godine.

Zastupnici će imati priliku u Parlamentu diskutirati po tom pitanju prije nego što bude uveden novi zakona o sigurnosti telekomunikacija.

Izvor: Agencije