Britanski zastupnici predali milion glasova za novi referendum o Brexitu

Velika Britanija, EU
Evropljani smatraju da bi nova strategija mogla uključiti i raspisivanje novih izbora u Velikoj Britaniji i drugi referendum o Brexitu (EPA)

Proevropski nastrojeni zastupnici iz niza stranaka u ponedjeljak su uredu britanske premijerke Therese May predali peticiju s više od milion potpisa za održavanje drugog referenduma o Brexitu. 

Justine Greening, bivša ministrica u konzervativnoj vladi Therese May, pridružila se laburistu Chuki Umunni, čelniku liberalnih demokrata Vinceu Cableu i zastupnici zelenih Caroline Lucas u predaji peticije kampanje People's Vote Downing Streetu. 

“Sad postoje jasne alternative pred Britanijom koje će desetljećima oblikovati naše živote”, napisala je Greening uoči predaje peticije koju je organizirao list Independent

“Parlament je u potpunom zastoju. Dajmo povjerenje ljudima da donesu informiranu odluku o sljedećem britanskom koraku”, dodala je. 

Javnost podržava novi referendum

Lucas je istakla da većina javnosti sada podržava kampanju za novi referendum, pozivajući se na nedavne ankete. 

Naglasila je da May “ne može i dalje ignorirati naše pozive da se izjasnimo o njenom opasnom sporazumu o Brexitu”. 

“Nije važno jeste li glasali za ostanak ili odlazak, niko nije glasao za ovaj nered, zbog čega trebamo novi referendum o ostanku SADA”, napisao je Umunna na Twitteru. 

May je u ponedjeljak na televiziji ITV rekla da se i dalje protivi novom referendumu, poručivši da je javnost već 2016. dala svoje mišljenje o izlasku, kad ih je 52 posto odabralo Brexit. 

Izvor: Agencije