Britanski zastupnici podržali mjere za sprječavanje Brexita bez sporazuma

Gornji dom parlamenta trebao bi još završno odobriti uvođenje prijedloga (EPA)

Britanski zastupnici u četvrtak su podržali prijedlog kojim će otežati sljedećem premijeru nametanje Brexita bez sporazuma raspuštanjem parlamenta, čime su još jednom pokazali odlučnost u zaustavljanju napuštanja Evropske unije bez sporazuma.

Boris Johnson, čvrst favorit za budućeg premijera koji bi trebao naslijediti Theresu May iduće sedmice, rekao je kako Velika Britanija mora napustiti EU 31. oktobra sa ili bez sporazuma.

Odbio je isključiti mogućnost suspendiranja ili raspuštanja parlamenta kako bi spriječio zastupnike da izglasaju njegov plan za izlazak ako on ne bude uključivao sporazum.

Ministri da podnose izvještaje

Zastupnici su s 315 glasova za i 274 protiv podržali prijedlog zakona zbog kojeg bi parlament morao zasjedati zbog pitanja Sjeverne Irske nekoliko dana u septembru i oktobru čak i u slučaju raspuštanja.

Podržali su i uvođenje zahtjeva da ministri svake dvije sedmice podnose izvještaje o napretku u ponovnom uspostavljanju vlasti u Sjevernoj Irskoj te da zastupnici potom mogu raspraviti i odobriti izvještaje.

Mjere ne predstavljaju izravnu blokadu raspuštanja parlamenta, no mogle bi otežati zaobilaženje odluka zastupnika. Gornji dom parlamenta trebao bi još završno odobriti uvođenje prijedloga, no očekuje se kako ga neće blokirati.

Izvor: Agencije