Britanski zastupnici odbacili sva četiri prijedloga za Brexit

Zakonodavci već treći put odbacili premijerkinu strategiju razlaza sa Evropskom unijom (EPA)

Britanski poslanici nisu doneli nikakvu odluku, tačnije, nisu uspeli da obezbede većinu ni za jedan od četiri predloga za izlazak iz krize u vezi s Brexitom.

Nakon burne nedelje tokom koje su zakonodavci već treći put odbacili premijerkinu strategiju razlaza sa Evropskom unijom, uprkos njenoj ponudi da će odstupiti, budući smer Brexita ostaje nejasan, prenosi Reuters.

Poslanici su, naime, odbacili sve četiri opcije, među kojima su ostanak u carinskoj uniji sa EU i novi referendum o članstvu Britanije u Uniji.

Poslanici iz Laburističke partije pozvani su pre glasanja da podrže plan o odnosu Velike Britanije sa EU poput onog koji ima Norveška.

Konzervativci glasali po slobodnoj volji

Prema predlogu zajedničkog tržišta, inače, Velika Britanija bi napustila EU, ali bi zadržala slobodu kretanja i davala doprinose u budžet EU.

Lider Laburista Jeremy Corbyn zamolio je u pismu poslanike da podrže taj predlog, kao i predlog za carinsku uniju, a od stranke je takođe zatraženo da podrži predlog kojim se poziva na potvrdni referendum o bilo kojem dogovoru koji je Parlament usvojio.

Konzervativni poslanici dobili su slobodu da glasaju kako žele, što znači da im lideri partija nisu rekli na koji način treba da glasaju, ali je vladi rečeno da se “uzdrži”.

Tokom debate, 11 aktivista za klimatske promene organizovalo je protest na javnoj galeriji tako što su se skinuli i otkrili slogane naslikane na svojim telima.

Na leđima su demonstranti ispisali “klimatska pravda odmah”, protestujući protiv klimatskih promena.

Policija je saopštila da je 12 osoba uhapšeno zbog neprimerenog ponašanja na javnom mestu.

Britanska vlada saopštila je da će nastaviti da podržava sporazum o Bregzitu britanske premijerke Therese May.

Britanija ipak izlazi 12. aprila?

Sekretar za Brexit Steven Barclay izjavio je da je sporazum Therese May jedini put napred u svetlu nemogućnosti Parlamenta da nađe jasnu većinu za alternativni aranžman, prenosi Reuters ističući da je sporazum do sada tri puta odbijan u parlamentu.

Prema rečima Barclaya, početna pozicija poziva Britaniju da napusti Evropsku uniju za 11 dana i da, ukoliko se parlament složi sa sporazumom o povlačenju “možda biti moguće” da Velika Britanija napusti EU bez učešća na evropskim izborima krajem maja.

On je najavio da će se britanska vlada sastati u utorak kako bi razmotrila sve opcije.

Napuštanje EU na referendumu 2016. izglasalo je 52 odsto birača, a protiv je bilo 48 odsto.

Sledeće godine premijerka May javno je saopštila nameru iz Unije 29. marta 2019. prema članu 50 Lisabonskog ugovora.

Međutim, sporazum koji je sklopila s EU-om tri puta nije prošao u parlamentu, zbog čega je Brexit odgođen barem do 12. aprila, a neki su pozvali i na odustajanje.

Barnier: Sve izvjesniji Brexit bez dogovora

Oglasio se i glavni evropski pregovarač za Brexit Michel Barnier, koji je ocenio kako je “sve izvesnije da će Velika Britanija izaći iz Evropske unije bez dogovora”.

“Tokom proteklih dana scenario Brexita bez dogovora postao je sve izvesniji, ali i dalje možemo da se nadamo da ćemo ga izbeći”, kazao je Barnier.

Prema njegovim rečima, EU je spreman da prihvati britanski ostanak u evropskoj carinskoj uniji ili u odnosu sličnom onome koji Unija ima sa Norveškom.

Barnier je rekao da Britanija sada ima tri mogućnosti pre datuma izlaska, 12. aprila.

“Velika Britanija sada treba da naznači šta dalje ili da naznači plan – danas više nego bilo kada”, dodao je.

Objavio je da Britanija još uvek može da prihvati već dogovoreni sporazum, da izađe bez sporazuma ili da zatraži dugo odgađanje Brexita, što bi zahtevalo organizovanje evropskih parlamentarnih izbora u maju i u Velikoj Britaniji.

Izvor: Agencije