Britanski sud odbio povući nalog za hapšenje Assangea

Osnivač WikiLeaksa strahuje da bi ga Švedska mogla izručiti SAD-u zbog suđenja za objavljivanje velike količine klasifikovanih vojnih i diplomatskih dokumenata (EPA)

Britanski sud odbio je pravni pokušaj osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea da poništi nalog za njegovo hapšenje.

Assange (46) duže od pet godina zatvoren je u ekvadorskoj ambasadi u Londonu jer strahuje od izručenja Sjedinjenim Državama.

Ako bi napustio tu zgradu, uhapsila bi ga britanska policija zbog nepoštivanja uvjeta boravka na slobodi jer je potražio utočište u ambasadi kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, u kojoj je optužen za silovanje, što je on odbacio.

Švedski slučaj otad je odbačen, no u očima britanskih vlasti Assange i dalje krši zakon.

Osnivač WikiLeaksa strahuje da bi ga Švedska mogla izručiti SAD-u zbog suđenja za objavljivanje velike količine klasifikovanih vojnih i diplomatskih dokumenata, jednog od najvećih curenja informacija u američkoj historiji.

Sud u Londonu odbio zahtjev

Assangeov advokat na saslušanju u Vestminsterskom sudu prošle sedmice rekao je da bi britanski nalog za hapšenje trebao biti odbačen jer su švedski tužioci odustali od svoje istrage i zahtjeva za izručenje.

No, sud u Londonu u utorak je odbio taj zahtjev.

“Nisam uvjerena da bi se nalog trebao povući”, istakla je sutkinja Emma Arbuthnot.

Assangeov advokat Mark Summers nakon te odluke zatražio je od sutkinje da razmotri je li u javnom interesu nastavak progona njegovog klijenta zbog kršenja uvjeta.

Ona je odgovorila da se takva pitanja razmatraju samo ako neko dođe na sud kako bi objasnio svoje razloge za kršenje uvjeta boravka na slobodi, na što je Summers odgovorio da “postoje izuzetne okolnosti”.

Izvor: Agencije