Britanski prinčevski par u posjeti Srbiji

Princ Charles i vojvotkinja od Cornwalla Camilla doputovali su u srijedu, u okviru balkanske turneje, u Beograd, gdje ih je na aerodromu “Nikola Tesla” dočekao premijer Srbije Alekandar Vučić.

Na početku dvodnevne posjete Srbiji britanski prinčevski par primili su predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i njegova supruga Dragica.

Princ Charles i Nikolić položili su vijence kod Spomen-kripte branilaca Beograda i na Vojnom groblju Commonwealtha.

Za poklone su im u Beogradu pripremili sabrana djela Williama Shakespearea na ćiriličnom pismu i pozlaćenu ikonu Bijelog anđela.

Susret i s Karađorđevićem

Domaćin im je bio i prijestolonasljednik Srbije Aleksandar Karađorđević, koji je u rodbinskoj vezi s britanskom kraljevskom porodicom, a zajedno sa Charlesom išao je i u školu u sjevernoj Škotskoj. 

Karađorđević kaže da je posjeta britanskog prijestolonasljednika regiji izuzetno važna zbog imidža svih zemalja koje obiđe.

“Mi smo imali dosta teškoća. Naša zemlja i region, takođe. I sada imamo mir i moramo da imamo goste koji imaju interes da pričaju nešto pozitivno. Gosti koji dolaze nisu vatrogasci, ali gosti dolaze. Ostaju i imaju kontakt ne samo sa našim političarima već i sa ljudima na ulici”, rekao je Karađorđević.

Tokom posjete planiran je niz susreta, a jedino javno obraćanje princa Charlesa bit će održano drugog dana posjete na prijemu u Narodnoj skupštini Srbije.

Balkanska turneja

Britanski ambasador u Srbiji Denis Keefe ocijenio je uoči njihovog dolaska da je to najznačajnija posjeta iz Ujedinjenog Kraljevstva još od 1978. godine te uvod je u godinu tokom koje se obilježava 180 godina zvaničnih diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije koje su u turbulentnj historiji imali uspone i padove.

Drugog dana posjete Srbiji britanski prinčevski par će boraviti u Novom Sadu, te će obići manastire na Fruškoj Gori.

Charles i Camilla su u ponedjeljak, posjetom Hrvatskoj, počeli balkansku turneju tokom koje će posjetiti i Kosovo i Crnu Goru.

Princ od Walesa je posljednji put boravio u Beogradu 1978. godine, a na Kosovu je bio 1999. godine.

Posljednji put je s vojvotkinjom od Cornwalla u regiji bio 2007. godine, kada su posjetili Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije