Britanski princ se povlači zbog povezanosti s Epsteinom

Princ Andrew je u izjavi naveo da duboko suosjeća sa žrtvama Jeffreyja Epsteina (EPA)

Britanski princ Andrew objavio je da se povlači sa javnih dužnosti “u doglednoj budućnosti”, nakon skandala koji je izbio zbog njegove povezanosti s američkim milijarderom osuđenim za seksualne prijestupe Jeffreyjem Epsteinom.

Andrew (59), vojvoda od Yorka, rekao je da su njegove veze s Epsteinom postale prevelik teret za kraljevsku porodicu, prenosi Beta, pozivajući se na BBC.

U izjavi je naveo da duboko suosjeća s Epsteinovim žrtvama i “svakim ko je pogođen” te dodao da je od kraljice Elizabethe II dobio dozvolu za povlačenje sa javnih dužnosti.

Andrew se odlučio za povlačenje nakon salve kritika upućenih na njegov račun pošto je u subotu dao intervju za BBC.

On je u tom intervjuu kazao da je Epsteina upoznao 1999. godine, dok se u pismu koje je 2011. godine Buckinghamska palata poslala listu Times navodi da su se njih dvojica upoznali početkom devedesetih godina.

Negira vezu sa 17-godišnjom djevojkom

U intervjuu je Andrew rekao da je Epsteina upoznao preko njegove djevojke 1999. godine.

Pismo iz 2011. godine je objavljeno pošto je Times javio da postoji fotografija na kojoj je Andrew sa 17-godišnjom Virginijom Giuffre, tada Roberts, koja je kasnije svjedočila da je bila primorana da ima seksualni odnos s njim.

Vojvoda od Yorka godinama negira da je s njom imao bilo kakav seksualni kontakt ili vezu, ali je došao pod novi pritisak posle Epsteinovog hapšenja i samoubistva prošlog ljeta u New Yorku.

Giuffre je izjavila da ju je Epstein vodio po svijetu svojim privatnim avionima da bi imala odnose s moćnim ljudima te je navela da se s Andrewom sretala 2001. godine, kada je imala 17 godina.

Andrew je u intervjuu za BBC rekao da žali što nije prekinuo veze s Epsteinom 2008. godine, kada se milijarder izjasnio krivim za regrutiranje maloljetnice za prostituciju na Floridi, na osnovu dogovora sa sudom, na osnovu kojeg je osuđen na 13 mjeseci zatvora i bio registriran kao seksualni prestupnik.

Izvor: Agencije