Britanski premijer: Aneksijom Zapadne obale krši se međunarodno pravo

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ratu 1967. i od tada tamo izgradio desetine jevrejskih naselja u kojima sada živi više od 400.000 naseljenika (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson smatra da će planovi Izraela o aneksiji dijelova okupirane Zapadne obale “predstavljati kršenje međunarodnog prava”, javlja AP.

“Vjerujem da će ono što je predložio Izrael predstavljati kršenje međunarodnog prava. Mi smo se oštro usprotivili. Vjerujemo duboko u rješenje (po modelu) dvije države i dalje ćemo se zalagati za to”, odgovorio je šef Vlade Velike Britanije na pitanje u Parlamentu o mogućim sankcijama Izraelu zbog jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je obećao kako će anektirati jevrejska naselja i dolinu Jordan, a to je potez koji bi mogao pokopati sve preostale nade u održivu palestinsku državu, prenosi Beta.

Trumpov plan

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ratu 1967. godine i od tada tamo izgradio desetine naselja u kojima sada živi više od 400.000 jevrejskih naseljenika.

Palestinci planiraju da ta teritorija bude centralni dio njihove buduće države, a veći dio međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja na Zapadnoj obali nelegalnim po međunarodnom pravu.

Bliskoistočni plan predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, koji je predstavljen u januaru i koji uveliko favorizira Izrael, Palestinci su odbacili. Taj plan omogućava Izraelu da ostvari planove o aneksiji.

Upozorenje kralja Jordana

Većina međunarodne zajednice se protivi tom potezu.

I jordanski kralj Abdullah Drugi poručio je američkim zastupnicima da su izraelski planovi o aneksiji “neprihvatljivi” i da će potkopati regionalnu stabilnost.

“Svaka jednostrana mjera Izraela da anektira zemlju na Zapadnoj obali je neprihvatljiva i podriva izglede za postizanje mira i stabilnosti u regiji”, navedeno je u saopćenju jordanskog dvora.

Izvor: Agencije