Britanski Parlament odbio ubrzanu proceduru Brexita

Parlament Ujedinjenog Kraljevstva odbio je ubrzanu proceduru usvajanja ključnog Zakona o povlačenju iz Evropske unije, čime je pokopana i strategija premijera Borisa Johnsona da zemlju izvede iz EU-a 31. oktobra, javila je Al Jazeerina reporterka Arduana Pribinja.

“Moram reći da sam razočaran što je Parlament opet glasao za odgodu, a ne za raspored koji bi jamčio da će Velika Britanija 31. listopada moći napustiti Europsku uniju s postignutim sporazumom. Sada se suočavamo s dodatnom neizvjesnošću i Unija se mora odlučiti kako će odgovoriti na zahtjev Parlamenta za odgodom”, rekao je Johnson.

Oporba je prijedlog odbila naglašavajući da im je potrebno više vremena za razmatranje zakona presudnog za budućnost zemlje.

Protiv predloženog trodnevnog rasporeda za odobravanje zakona o Brexitu glasovala su 322 zastupnika, dok ih je 308 bilo za takav prijedlog.

“Nakon ove odluke Parlamenta premijer Johnson je zaledio daljnje procedure u vezi s ovim zakonom. Sudbina Brexita sada ovisi o tome hoće li Bruxelles i pod kojim uvjetima dozvoliti produženje”, javila je Pribinja.

Ubrzo se oglasio i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji će preporučiti Uniji da prihvati zahtjev Velike Britanije za odgodom Brexita.

“Nakon odluke premijera Borisa Johnsona da zaledi postupak ratifikacije Sporazuma o povlačenju, a kako bi se izbjegao nikakav ugovor o Brexitu, preporučit ću EU27 da prihvati zahtjev Velike Britanije za odgodom. Za to ću predložiti pismeni postupak”, napisao je Tusk na Twitteru.

Negodovanje opozicije

Prethodno su zastupnici podržali vladin prijedlog zakonskog okvira za sporazum o izlasku iz EU-a (Withdrawal Agreement Bill), kojim se u britansko zakonodavstvo ugrađuju odredbe sporazuma o Brexitu.

Zastupnici su prihvatili prijedlog s 329 glasova “za”, dok je njih 299 bilo protiv.

Nakon te odluke Parlament je odmah glasao o prijedlogu dnevnog reda za preostala čitanja.

Prema agenciji AP, pred Johnsonom su sada dva izbora: dati zastupnicima više vremena, što znači da će Brexit biti odgođen za nekoliko tjedana, ili povući zakon i pokušati izboriti da Parlament glasuje za raspisivanje izbora. U oba slučaja EU se mora složiti s odgodom Brexita.

Čekaju odgovor EU-a

Agencija Reuters konstatira kako je Brexit u zastoju dok se približava 31. listopada za izlazak Britanije, a podijeljeni parlament raspravlja o tome.

Sljedeći je korak, rekao je Johnson, čekati da EU odgovori na zahtjev za odgodu roka od 31. listopada za Brexit, koji je nevoljko poslao Bruxellesu u subotu nakon što su ga na to prisilili zastupnici.

“EU sada mora odlučiti kako odgovoriti na zahtjev parlamenta za odgodu. Vlada mora krenuti jedinim odgovornim pravcem i ubrzati naše pripreme za ishod izlazak bez dogovora”, rekao je Johnson.

EU tek treba odgovoriti na zahtjev za produljenjem.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je kako zahtjev za odgodom shvaća ozbiljno.

“Razgovarat ću s državama EU-a o njihovim namjerama, dok ne odluče mi ćemo zaustaviti ovaj zakon”, rekao je Johnson. 

Prije glasanja Johnson je upozorio Parlament da će, ne prihvate li njegove rokove za usvajanje zakona o Brexitu i prisile li ga na odgodu do siječnja, odustati od pokušaja da ratificira dogovor i ići na izbore pod sloganom “Provedimo Brexit”.

Izvor: Al Jazeera i agencije