Britanski parlament odbio prijedlog o prijevremenim izborima

Johnsona podržalo svega 299 poslanika (EPA)

Britanski parlamentarci odbacili su zahtjev premijera Borisa Johnsona za održavanje prijevremenih izbora 12. decembra.

The Guardina navodi da Johnson ni u trećem pokušaju nije uspio dobiti dvotrećinsku podršku za raspisivanja prijevremenih općih izbora.

Reuters javlja da je Johnsona podržalo 299 poslanika, od 424, koliko je bilo potrebno za dvotrećinsku većinu, prenosi Tanjug.

Zahtjevi opozicije

Johnson, kojeg su članovi stranke izabrali u julu kako bi deblokirao zastoj oko Brexita, predložio je održavanje izbora 12. decembra, nakon što Parlament nije podržao sporazum s Briselom o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Nekoliko dana prije glasanja, većina stranaka opozicije je nagovijestila da će se suzdržati ili glasati protiv izbora.

Dvije opozicione stranke, Škotska nacionalna stranka i Liberalni demokrati, zatražile su da se izbori održe 9. decembra, tri dana ranije nego što je premijer Johnson predložio, što je još jedan pokušaj da se zaustavi izlazak Velike Britanije iz Unije bez sporazuma.

Predstavnici 27 članica Europske unije odobrili su u ponedjeljak prijedlog odgode Brexita za tri mjeseca, objavio je u ponedjeljak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na Twitteru.

“EU27 se složio da će prihvatiti zahtjev Velike Britanije o produženju Brexita do 31. januara 2020. Odluka će biti formalizirana u pismenom postupku”, napisao je Tusk.

Izvor: Agencije