Britanski parlament odbacio Brexit bez dogovora

Britanski parlament odbacio je Brexit bez dogovora u bilo koje vrijeme, a za takvu odluku glasalo je 312 zastupnika; njih 308 bilo je protiv.

Vlada će predložiti parlamentu u četvrtak da zatraži odgodu Brexita do 30. lipnja.

Potom su zastupnici odbili i amandman kojim bi se produljio datum Brexita s 29. ožujka na 22. svibnja, što je bilo vrijeme koje bi se iskoristilo za postizanje drugačijeg ugovora s Europskom unijom. Protiv prolongiranja roka glasala su 374 zastupnika, a njih 164 bilo je “za”.

“Različite su varijante pred nama, među njima i da ne izađemo iz Europske unije, pri čemu ćemo poljuljati povjerenje britanske javnosti”, izjavila je nakon glasanja premijerka Theresa May.

Prethodno je, u utorak uvečer, britanski parlament odbacio i revidirani sporazum o izlasku iz Europske unije, koji je May dogovorila s Bruxellesom.

Za 16 dana Velika Britanija trebala bi napustiti Europsku uniju, ali neizvjesnost vezana za Brexit i dalje raste.

Premijerka May prethodno je ponavljala kako joj je želja da Velika Britanija izađe iz Europske unije uz sporazum o razdruživanju.

Prema njezinim riječima, izlazak bez sporazuma po zakonu bi se automatski dogodio ne bude li sporazum dogovoren.

“Želim izići iz Europske unije s dobrim sporazumom. Vjerujem da imamo dobar sporazum. Glasat ću za postojeći prijedlog u svoje ime”, kazala je May u parlamentu.

Nakon što je britanski parlament večeras odbacio Brexit bez sporazuma, u četvrtak će glasati o odgodi Brexita.

Strah od ekonomskih problema

Britanski rezervni plan za Brexit bez sporazuma, uvođenje privremenih carina na dio uvoza iz Europske unije i omogućavanje bescarinske trgovine s trećim državama bili bi ekonomski udarac “maljem”, upozorila je Konfederacija britanske industrije.

Britanska je vlada objavila “privremeni carinski režim za Brexit bez sporazuma” nakon što su zastupnici u utorak ponovno, drugi put zaredom, odbacili sporazum o razdruživanju dogovoren s Bruxellesom.

Carolyn Fairbairn, čelnica Konfederacije brtitanske industrije, kazala je britanskim medijima da bi taj plan bio “najveća promjena u trgovini koju je zemlja doživjela od sredine 19. stoljeća”.

“Mogao bi dovesti do toga da britanske tvrtke isključi najbliži trgovinski partner. To bi bio udarac maljem za naše gospodarstvo”, smatra Fairbairn.

Sindikat Unite također je ocijenio da bi dopuštanje bescarinskog uvoza robe iz trećih država bio “gospodarski vandalizam”.

Barnier: London mora odlučiti šta hoće

Glavni europski pregovarač za Brexit Michel Barnier poručio je u srijedu Velikoj Britaniji da mora odlučiti što želi kako bi se Europska unija mogla očitovati o eventualnom zahtjevu za odgodu izlaska iz saveza.

“Velika Britanija mora nam reći što je njezin izbor, kakve buduće odnose želi s EU-om. To je pitanje na koje se mora odgovoriti prije odluke o eventualnoj odgodi izlaska”, izjavio je Barnier na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu u okviru rasprave o predstojećem samitu EU-a sljedeći tjedan i o situaciji u vezi s Brexitom.

Barnier je dodao da je postojeći sporazum o razdruživanju jedini mogući sporazum i da o tomu više nema pregovora.

“Glasanje produljuje nesigurnost. Naš je cilj od početka bio smanjiti na najmanju moguću mjeru izglede za neuredan Brexit. Ovaj je sporazum jedini koji imamo želi li Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti EU uredno. Mi smo išli do krajnjih granica dajući jamstva kako bismo pomogli da sporazum bude prihvaćen, ne možemo ići dalje”, istaknuo je Barnier.

Izvor: Al Jazeera i agencije