Britanski parlament o zabrani Trumpu

Osim peticije za zabranu Trumpovog dolaska, potpisivana je i peticija kojom se traži suprotno (EPA)

U britanskom parlamentu bit će održana debata o peticiji kojom se traži zabrana ulaska u Veliku Britaniju favorita za kandidata Republikanske stranke na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u, Donalda Trumpa, zbog njegovih kontroverznih izjava o muslimanima. 

Donji dom parlamenta potvrdio je kako će njegovi zastupnici o prijedlogu zabrane ulaska Trumpu u državu raspravljati na sjednici 18. siječnja, prenijeli su američki mediji.

Više od pola milijuna ljudi potpisalo je online peticiju kojom se zahtjeva zabrana ulaska u Britaniju za Trumpa, a pokrenuta je nakon što je prošlog mjeseca za muslimane predložio privremenu zabranu ulaska u SAD.

Vlasnik golf terena u Škotskoj

S druge strane, peticiju koja traži da se Trumpu ne zabranjuje ulazak u Veliku Britaniju je potpisalo oko 40.000 ljudi.

Prema zakonima Velike Britanije, o svakoj peticiji koja dobije više od 100.000 potpisa u parlamentu se organizira debata, čiji zaključci nisu obvezujući.

Britanski premijer David Cameron je osudio Trumpove izjave, nazivajući ih “glupima i pogrešnima”. Ipak, i on i drugi britanski dužnosnici rekli su i kako ne podržavaju prijedlog da se američkom milijarderu zabrani ulazak u Britaniju.

Trump je vlasnik jednog golf terena u Škotskoj.

Izvor: Agencije