Britanski parlament o peticijama za i protiv Trumpa

U peticiji protiv Trumpa stoji kako bi njegova posjeta mogla nanijeti sramotu kraljici (EPA)

Britanski zastupnici raspravljat će 20. februara o peticiji koju je potpisalo više od 1,6 miliona osoba, a kojom se traži otkazivanje planirane državne posjete američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi se, kako se navodi u peticiji, izbjeglo sramoćenje kraljice Elizabeth II.

Raspravu je sazvao Odbor za peticije donjeg doma Parlamenta. Istog dana zastupnici će također razmotriti drugu peticiju, kojom se poziva na održavanje Trumpove posjete, a koju je potpisalo više od 100.000 ljudi.

Brojni britanski političari podržavaju peticiju u kojoj se kaže da bi „Trumpu trebao biti dozvoljen ulazak u Veliku Britaniju u svojstvu šefa američke Vlade, ali ne bi smio biti pozvan u službenu državnu posjetu“.

U peticiji stoji kako bi ta posjeta mogla nanijeti sramotu kraljici zbog Trumpove „dobro poznate mizoginije (mržnja prema ženama) i vulgarnog rječnika“.

Zabrana dolaska izbjeglica

Peticija je pokrenuta prije nego što je premijerka Theresa May uputila poziv Trumpu da doputuje u državnu posjetu Velikoj Britaniji, što znači kako će doći na poziv kraljice Elizabeth.

Međutim, kampanja za zaustavljanje te posjete uhvatila je zamah nakon što je Trump u petak uveo četveromjesečnu zabranu prihvata izbjeglica u SAD i privremeno zabranio ulazak u zemlju državljanima Sirije, Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena uz obrazloženje kako će ta mjera pomoći u zaštiti Amerikanaca od terorističkih napada.

May je u ponedjeljak kazala kako će američki predsjednik posjetiti Veliku Britaniju kao što je i planirano, uprkos peticiji.

Vlada Velike Britanije odgovara na sve peticije koje prikupe više od 10.000 potpisa, a one koje potpiše više od 100.000 ljudi mora razmotriti Parlament.

Izvor: Agencije