Britanski parlament nije podržao sporazum o Brexitu

Zastupnici u Donjem domu britanskog Parlamenta nisu podržali sporazum koji je premijerka Theresa May postigla s Europskom unijom o izlasku iz te zajednice.

Prema rezultatima glasovanja, ukupno su 242 zastupnika glasovala za sporazum, a 391 bio je protiv.

Rezultat znače da će se britanski zastupnici u srijedu izjašnjavati hoće li Velika Britanija napustiti EU bez sporazuma.

Odbaci li parlament i izlazak iz EU-a bez sporazuma, na glasanju u četvrtak odlučivat će o tomu hoće li se od EU-a tražiti odgoda Brexita za najviše tri mjeseca.

Iako je May tvrdila da je osigurala “poboljšanja” u pregovorima s Europskom unijom, a u odnosu na ono što su britanski parlamentarci odbacili početkom godine, to nije bilo dovoljno za ‘zeleno svjetlo’.

Agencija Reuters konstatira da je Brexit “bačen u kaos” samo 17 dana prije planiranog izlaska.

Nepoznat teren

Glasanje dovodi peto po veličini svjetsko gospodarstvo na nepoznat teren bez jasnog puta kako dalje: napustiti EU bez sporazuma, odgoditi datum razvoda predviđen za 29. ožujka, održati prijevremene izbore ili čak drugi referendum o Brexitu.

May bi čak mogla pokušati i po treći put dobiti parlamentarnu potporu u nadi da bi tvrdokorni euroskeptični zastupnici iz njezine Konzervativne stranke, najglasniji kritičari njezina sporazuma o izlasku, mogli promijeniti mišljenje ako postane vjerojatnije da bi Britanija mogla ostati u EU-u.

Zastupnici će sada glasovati u srijedu o tome treba li Velika Britanija napustiti najveći trgovinski blok na svijetu bez dogovora što je scenarij za koji poslovni čelnici kažu da bi donio kaos na tržištima i u opskrbi, a drugi kritičari kažu da bi mogao prouzročiti nestašicu hrane i lijekova.

Očekuje se, međutim, da će parlament čvrsto odbaciti i Brexit bez dogovora, pa će zastupnici opet glasati u četvrtak o tome treba li vlada zatražiti odgodu datuma izlaska kako bi se omogućili daljnji razgovori.

Potpisala tri dokumenta s Unijom

I May i EU već su isključili bilo kakve daljnje promjene sporazuma postignutog nakon dvije i pol godine mučnih pregovora.

May je u ponedjeljak potpisala tri dokumenta u posljednjim naporima rješavanja najspornijeg dijela ugovora o razvodu, irskom “backstopu”.

Riječ je o zaštitnom mehanizmu kojim se želi izbjeći vraćanje tvrde granice između Republike Irske, članice Europske unije, te Sjeverne Irske koja s Velikom Britanijom izlazi iz tog saveza. 

Dio zastupnika strahuje da bi “backstop” zadržao Veliku Britaniju vezanu za EU bez vremenskog ograničenja. 

Velika Britanija suočava se s nedostatkom vremena jer ima manje od tri tjedna do razlaza s Europskom unijom, predviđenog za 29. ožujka.

Tusk: Povećan rizik od razlaza bez dogovora

Upravo na činjenicu da je do predviđenog datuma Brexita ostalo još samo 17 dana upozorio je i Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, u prvoj reakciji na neodobravanje sporazuma u britanskom parlamentu.

“Žalimo zbog ishoda večerašnjeg glasanja večeras. Učinili smo sve što je moguće da postignemo dogovor i sad je teško prognozirati što još možemo učiniti”, poručio je Tuskov glasnogovornik.

Prema njegovim riječima, odbacivanjem sporazuma između EU-a i Velike Britanije u Donem domu parlamenta “znatno je povećan rizik od razvoda bez dogovora”.

Strahuje da su sve veći izgledi da se “ne dogovori” Brexit, te poručuje: “Ako postoji obrazloženi zahtjev Velike Britanije za produljenjem roka, preostalih 27 članica EU-a to će razmotriti i odlučiti jednoglasno”.

Na referendumu održanom prije tri godine gotovo 52 posto Britanaca glasovalo je za napuštanje Unije. Izlaznost je bila 72 posto.

Izvor: Al Jazeera i agencije