Britanski parlament glasao za odgađanje Brexita

Theresa May, Parlament, Velika Britanija
Trebali bismo provesti rezultate prvog referenduma umjesto da tražimo da Britanci glasaju i po drugi put, ističe May (Arhiva)

Britanski parlament prihvatio je prijedlog premijerke Therese May da se traži odgoda Brexita. Inicijativu je podržalo 412 zastupnika, dok su 202 bila protiv.

Odbijeni su amandmani opozicije, kojima je bila predviđena mogućnost da Parlament preuzme kontrolu nad daljnjim koracima kad je riječ o Brexitu.

Odbijen je i amandman koji je predviđao održavanje novog referenduma, kao i prijedlog da se Brexit odgodi na kraće razdoblje, do 30. juna.

Također, zastupnici su odbili i amandman Jeremyja Corbyna, koji je predviđao duže rokove kako bi se formirala nova parlamentarna većina za drugačiji sporazum.

“Preskočili su amandman o blokiranju trećeg glasanja o sporazumu. U najkraćem, May može odahnuti. Ključni amandman je pao. Vlada i dalje upravlja parlamentarnom agendom po pitanju Brexita. Također, vidimo da su prijetnje posljedicama urodile plodom. Torijevci su glasali kako im je naloženo”, javila je Al Jazeerina reporterka Arduana Pribinja.

Takvim glasanjem zastupnici su omogućili premijerki da sljedeće sedmice ponovo pokuša dobiti podršku u parlamentu za sporazum postignut s Briselom, koji je već dvaputa odbačen.

EU: Opravdajte zahtjev

Evropska komisija u prvoj reakciji poručila je Britaniji da mora opravdati bilo kakav zahtjev za odgodu Brexita i da će prioritet evropskih čelnika pri razmatranju o tome hoće li ga odobriti biti izbjegavanje remećenja rada evropskih institucija. 

“Zahtjev za produženje člana 50. zahtijeva jednoglasno prihvatanje svih 27 članica”, rekao je glasnogovornik Evropske komisije nakon odluke britanskog parlamenta o odgodi Brexita, govoreći o članu Lisabonskog ugovora o izlasku iz EU-a.

Evropsko vijeće “razmotrit će takav zahtjev i dati prioritet osiguravanju funkcioniranja evropskih institucija, uzimajući u obzir razloge i trajanje mogućeg produženja”.

Vijeće, sastavljeno od evropskih čelnika, sastat će se sljedećeg četvrtka i petka. Nekoliko čelnika već je objavilo da London mora ili napustiti savez prije izbora za Evropski parlament u maju ili treba održati svoje evropske izbore kako bi se izbjeglo bilo kakvo pravno osporavanje legitimnosti novog sastava tog tijela. 

Neki smatraju i da se Britaniji ne smije dopustiti da ostane članica ako ne izloži jasan plan o tome čemu će služiti produženje, nakon mjeseci bez pomaka u Londonu u vezi s prihvatanjem sporazuma koji je premijerka Theresa May postigla s Briselom.

Izvor: Al Jazeera i agencije