Britanski parlament će o Brexitu glasati do 21. januara

Theresa May
May je najavila da će odstupiti nakon što nije uspjela dobiti odobrenje Parlamenta za sporazum o Brexitu (EPA)

Britanska vlada namjerava da glasovanje u parlamentu u Londonu o prijedlogu sporazuma o razlazu s Europskom unijom bude prije 21. siječnja, rekao je u utorak glasnogovornik premijerke Therese May.

Kazao je kako će sporazum biti pred zastupnicima kada May dobije “uvjeravanja” iz EU-a o odredbi o zajedničkim carinskim pravilima, koja su izazvala protivljenje zastupnika dogovoru o razlazu.

On je rekao da će to biti prije 21. siječnja, što se ranije smatrano krajnjim rokom, kada Vlada treba obavijestiti parlament o svojim planovima za Brexit.

May je u ponedjeljak u posljednjem trenutku odgodila glasovanje planirano za utorak, priznajući da bi sporazum mogao biti odbačen “značajnom većinom” u parlamentu, gurajući tako britanski plan o izlasku iz EU-a u kaos, kako je ocijenio Reuters, priznajući da je suočena s porazom.

Sastanci s europskim čelnicima

Ona je krenula na turneju u EU radi sastanaka s europskim liderima kako bi dobila novu formulaciju glavne sporne točke, tzv. backstop odredbe, koja je jamstvo da neće biti tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske.

To jamstvo je pobudilo strahove da bi Sjeverna Irska mogla ostati trajno u carinskom sustavu EU-a.

Britanska premijerka Theresa May sastaje se u utorak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a središnja tema razgovora bit će zabrinutost britanskih zastupnika oko njezina sporazuma s Europskom unijom o izlasku Velike Britanije iz članstva, objavio je ured britanske premijerke.

Osim s Merkel, May će se sastati i s drugim europskim čelnicima kako bi dobila dodatna jamstva oko Brexita i time ublažila zabrinutost u britanskom parlamentu zbog sporazuma s Europskom unijom.

Premijerkin potez uoči planiranog izjašnjavanja parlamenta otvara niz mogućih scenarija – od Brexita bez dogovora do još jednog referenduma o članstvu u Uniji, smatra Reuters.

U pitanju i premijerska pozicija

U pitanju je i njezina premijerska pozicija jer je oporbene stranke pozivaju da odstupi.

Datum novog parlamentarnog glasovanja o planu za Brexit premijerke Therese May ovisit će o tome kada će njezina Vlada dobiti jamstva EU-a koja bi zadovoljila parlament, rekao je ranije njezin glasnogovornik.

Vlada ne namjerava odgoditi Brexit, dodao je, niti će ulaziti u proces kojim bi pokušala osigurati dodatna jamstva Unije, osim ako ne smatra da ih može dobiti.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk sazvao je za četvrtak u Bruxellesu summit posvećen Brexitu, ali i upozorio da neće biti novih pregovora o razvodu Velike Britanije i Europske unije.

Izvor: Agencije