Britanski mornari otpušteni zbog uzimanja kokaina

Mornari su razotkriveni tokom obaveznog testa na drogu, jutro nakon zabave na kojoj su konzumirane droge (Ilustracija)

Iz podmornice britanske Kraljevske mornarice HMS Talent, naoružane krstarećim raketama Tomahawk, izbačeno je sedam mornara koji su uzimali kokain, preosi Tanjug.

Britanski mediji podsjećaju da je ovom događaju prethodilo nekoliko incidenata britanskih vojnika s uzimanjem kokaina, poput onog koji se desio u samom kraljevskom dvorcu Windsor.

Prema informacijama novina Mail on Sunday, mornari su razotkriveni tokom obaveznog testa na drogu, jutro nakon zabave na kojoj su konzumirane droge, sve to dok se podmornica dugačka više od 85 metara i teška 5.300 tona spremala za osjetljivu misiju praćenja kretanja ruske podmornice u Sjevernom moru i na području Arktičkog kruga.

Navodi se da su visoki mornarički oficiri naredili da ovi mornari budu predati vojnoj policiji pošto su ljekari Kraljevske mornarice potvrdili pozitivne rezultate prošle sedmice.

Ministarstvo odbrane potvrdilo incident

Britansko Ministarstvo odbrane potvrdilo je incident u subotu navečer, navodeći da ponašanje vojnika „nije bilo u skladu s vojnom službom koju obavljaju“, jer to „smanjuje operativnu efikasnost“.

Podmornica HMS Talent privukla je pažnju medija prvi put prije pre četiri godine kada joj je nakon udara u ledeni brijeg, tokom praćenja ruskih podmornica, bila potrebna popravka koja je koštala pola miliona funti.

Mail je prenio i da je britansko Ministarstvo odbrane tokom vikenda objavilo da je šest vojnika 6. puka Kraljevskog logističkog korpusa iz Yorkshiresa uklonjeno iz službe nakon što je testom utvrđeno da su uzimali kokain.

Daily Telegraph navodi da su već bilježeni incidenti s vojnicima koji su uzimali kokain, uključujući i četvoricu iz puka princa Harryja, vojvode od Sussexa.

Navodi se da se to desilo nekoliko mjeseci prije njegovog vjenčanja s Meghan Markle, sadašnjom vojvotkinjom od Sussexa, kada su četvorica pripadnika Konjičkih jedinica kraljevskog posjeda uhvaćena na djelu dok su uzimala kokain u pabu koji je u okviru dvorca Windsor.

Izvor: Agencije