Britanski ministar: Znam za podatke o ruskim nagradama za talibane

Ben Wallace je odbio komentirati da li su obavještajni podaci istiniti (EPA)

Britanski ministar odbrane Ben Wallace izjavio je u utorak da je upoznat s obaveštajnim podacima koji ukazuju na to da je Rusija talibanima navodno isplaćivala nagrade za ubistva američkih i drugih vojnika u sastavu vojne koalicije koju u Afganistanu predvodi SAD.

“Mogu samo kazati da sam upoznat s obaveštajnim podacima, ali kada je riječ o obavještajnim pitanjima ne mogu dati drugi komentar osim da mi [Velika Britanija] preduzimamo mnogobrojne mjere da bismo odbranili svoje vojnike i učinili ih bezbjednim po raspoređivanju na terenu”, rekao je on u Parlamentu povodom navoda koje je nedavno objavio New York Times.

Rusija negira navode medija

Wallace je, također, odbio komentirati da li su ti obavještajni podaci istiniti ili ne te dodao da se jednostavno preduzimaju potrebni koraci, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Apsolutno je tačno da su zemlje kao što je Rusija preduzele mnogo zloćudnih aktivnosti protiv nas”, dodao je Wallace.

Rusija i talibani demantirali su ranije medijske izvještaje prema kojima je ruska vojno-obavještajna jedinica ponudila borcima koji su u vezi s talibanima novac da ubijaju američke vojnike i ostale članove vojne koalicije NATO-a u Afganistanu.

U izvještaju iz New York Timesa američki obavještajci su prije nekoliko mjeseci zaključili da je ruska jedinica prošle godine u tajnosti ponudila nagrade borcima za uspješne napade.

Tu informaciju je kasnije objavio i Washington Post.

Zvaničnici tvrde da su borci, ili osobe bliske njima, uzeli barem dio novca od Rusa, iako ostaje nejasno koji napadi su rezultat tog dogovora, kaže se u izvještaju.  

Talibani: To su neosnovane optužbe

Rusija je odbacila optužbe, a njena ambasada u Washingtonu nazvala ih je “neosnovanim”, uz napomenu da su tvrdnje “izazvale direktne prijetnje po živote uposlenika ruskih ambasada u Washingtonu i Londonu”.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid također je demantirao pisanje New York Timesa, rekavši da grupa nema “nikakve odnose ni s kakvom obavještajnom službom”.

U Afganistanu je prošle godine poginulo 20 američkih vojnika.

Izvor: Agencije