Britanski ministar: Nema novog referenduma o Brexitu

Damian Hinds sporazum premijerke Therese May o napuštanju Evropske unije opisuje "uravnoteženim“ (EPA)

Britanski ministar obrazovanja Damian Hinds izjavio je u nedjelju kako vlada ne planira drugi referendum, odbacivši izvještaje da ministri razmatraju tu mogućnost kako bi prekinuli zastoj oko Brexita, prenosi Hina.

Na pitanje novinara Sky Newsa planira li vlada referendum, Hinds je odgovorio:

„Ne, drugi referendum donio bi podjele. Građani su glasali, imali smo referendum i sada trebamo provesti rezultate glasanja“.

On je opisao sporazum premijerke Therese May o napuštanju Evropske unije „uravnoteženim“ dogovorom koji bi zastupnici trebali podržati.

Moguće dodatne garancije EU-a

May je ove sedmice otkazala glasanje o sporazumu o Brexitu zbog prevelikog protivljenja zastupnika zaštitnom mehanizmu za Sjevernu Irsku koji bi trebao spriječiti ponovno uvođenje čvrste granice na irskom otoku, a za koji kritičari smatraju da bi mogao zauvijek vezati Britaniju uz EU.

Nakon samita EU-a u Bruxellesu u petak, May je kazala da je moguće da EU da dodatne garancije da će tzv. backstop za Sjevernu Irsku biti privremen, iako su joj evropski čelnici kazali da neće ponovo pregovarati o sporazumu.

The Times je u subotu objavio da većina britanskih ministara misli da je sporazum o Brexitu mrtav i da se razmatraju druge opcije, uključujući novi referendum.

Izvori: Agencije