Britanski lovci se približili ruskim brodovima

Jučer je britanski vojni avioni fotografirao ruske brodove (Arhiva)

Lovci Oružanih snaga Velike Britanije su proletjeli nisko iznad ruske grupe ratnih brodova koji se nalaze u Engleskom kanalu, piše Times.

Dva britanska aviona “tornado“ su poslana u područje gdje se nalazi flota od osam brodova Ratne mornarice Rusije, kako bi ta zemlja demonstrirala svoje prisustvo, prenosi Tanjug.

Jučer je britanski vojni avioni fotografirao ruske brodove.

“Dobijeni materijali će omogućiti da se vidi šta se na brodovima nalazi“, objasnio je za Times izvor u Ministarstvu odbrane Velike Britanije.

Fallon: Pratit ćemo ih ‘u stopu’

Ranije je objavljeno da će ratni brodovi Velike Britanije pratiti ruski nosač aviona “Admiral Kuznjecov” i druge brodove koji plove Sjevernim morem i Engleskim kanalom ka Sredozemnom moru.

Britanski ministar odbrane Michael Fallon rekao je da će vojska ta plovila pratiti “u stopu“.

Razarač “HMS Duncan” tipa 45 isplovio je iz Portsmoutha da bi pratio ruske brodove, a razarač “Dragon” uskoro će isploviti kako bi presreo dvije ruske korvete koje plove iz Portugala ka Velikoj Britaniji.

Kraljevska mornarica redovno prati brodove i u tome ima podršku britanske avijacije.

Norveška vojska objavila je ranije ove sedmice da je snimila rusku flotu, uključujući i nosač aviona, opaženu uz norvešku obalu na putu za istočni Mediteran.

Izvor: Agencije