Britanski lovci ‘ispratili’ ruske bombardere

Prostor iznad La Manchea smatra se međunarodnim zračnim prostorom i ruski avioni imaju pravo njime letjeti (AFP)

Ministarstvo odbrane Velike Britanije potvrdilo je informaciju o incidentu koji se desio u srijedu, a koji je završen tako što su britanski lovci Typhoon ispratili ruske bombardere izvan područja britanskog interesa.

Ministarstvo je potvrdilo da ruski bombarderi ni u jednom momentu nisu narušili suverenitet britanskog zračnog prostora.

Predsjednik Komiteta za odbranu Rory Stewart, konzervativac, kazao je da je predsjednik Rusije Vladimir Putin želio vidjeti da li Velika Britanija ne ulaže puno u odbranu.

Premijer Velike Britanije David Cameron je kazao da Putin pokušava ukazati na neke stvari, ali je također rekao da vojska Velike Britanije ima ogromne kapacitete.

Britanski ministar vanjskih poslova pozvao je ruskog ambasadora u Londonu, predavši mu zvaničnu žalbu zbog preleta ruskih aviona iznad kanala La Manche.

Opasnost po komercijalne letove

Objašnjenje protivljenja Vlada u Londonu vidi u opasnosti po komercijalne letove.

Rusija je u međuvremenu napala britanskog odbrambenog sekretara Michela Fallona, nakon što je ovaj izjavio da Rusija predstavlja prijetnju za Evropsku uniju, NATO i države poput Estonije, Latvije i Litvanije.

Rusija ga je optužila da pravi stereotip od njihove zemlje i da se to ne poklapa s diplomatskom etikom jedne države.

Prostor iznad La Manchea smatra se međunarodnim zračnim prostorom i ruski avioni imaju pravo njime letjeti.

Ranije ove sedmice ruska fregeta ispraćena je iz La Manchea, nakon što ju je presreo brod britanske mornarice.

Izvor: Agencije