Britanski konzervativci pali na peto mjesto uoči euroizbora

Kolaps podrške konzervativcima stavlja sve veći pritisak na Theresu May da postavi datum svog odlaska (EPA)

Britanska premijerka Theresa May i njena konzervativna stranka pali su na peto mjesto popularnosti u anketi ususret euroizborima 23. maja, a sve je veći pritisak na May da odredi datum svog odlaska, objavio je Reuters.

Stranka Nigela Faragea, Brexit, porasla je za četiri postotna boda, na 34 posto, dok su May i konzervativci pali na samo 10 posto podrške, pokazala je YouGov anketa za Times.

Laburisti uživaju 16 posto podrške, što je smanjenje za pet posto, prenosi Hina.

Dvije stranke koje podržavaju ostanak u Evropskoj uniji, Liberalni demokrati i Zeleni, imaju 15 i 11 posto podrške.

Kolaps podrške konzervativcima stavlja sve veći pritisak na Theresu May da postavi datum svog odlaska. Više rangirani konzervativci žele da May najavi svoj odlazak već ove sedmice.

Gotovo tri godine otkako je ta zemlja odlučila napustiti EU, i dalje nema dogovora britanskih političara o tome kada, i kako će napustit Uniju te hoće li uopće provesti taj potez.

Napuštanje Unije

“Postoji velika podrška za stranku Brexit jer ljudi žele živjeti u demokratskoj zemlji”, rekao je Farage. “Izdali su nas, ne samo konzervativci, već i laburisti”, dodao je Farage.

Britanija je trebala napustiti Uniju 29. marta, no May nije uspjela dogovoriti izlazni dogovor s parlamentom, stoga se okrenula laburistima za pomoć i podršku.

“Mislim da su pregovori ozbiljni, ne bismo im onda predali toliko vremena i napora”, rekao je sekretar zajednica James Brokenshire na pitanje hoće li saradnja sa laburistima dovesti do konsenzusa.

“Bilo je konstruktivno. Želim da se zaključe pozitivno jer na kraju moramo glasati u parlamentu da želimo napustiti Uniju”, rekao je za Brokenshire.

Slijedeći rok za napuštanje Unije je 31. oktobra.

“Riskiramo ostanak u Uniji”, rekao je sekretar Brexita Steven Barclay za Sun. Kasnije je na Twitteru napisao da u izboru između Brexita bez dogovora ili ostanka u EU-u, on bi odabrao odlazak bez dogovora.

Izvor: Agencije