Britanski institut protiv prodaje tehnologije Saudijskoj Arabiji i UAE-u

Izvještaj poziva da se prema izvozu tehnologije i tehnološkog znanja odnosi kao prema izvozu konvencionalnog oružja, uz stroge propise i ograničenja (Al Jazeera)

Izvještaj istraživačkog Instituta Tactics za sigurnost i borbu protiv terorizma, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, pozvao je da se spriječi rad bivših britanskih špijuna za, kako ih je nazvao, neprijateljske strane vlade, uključene u cyber špijunažu, poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Autori izvještaja kritiziraju neuređeno tržište bivših špijuna koji svoje usluge prodaju onima koji plate najviše, bilo da se radi o kompanijama ili režimima s lošim podacima o ljudskim pravima i s poviješću represije nad svojim političkim protivnicima.

Vlada Velike Britanije i Evropska unija trebale bi se prema izvozu tehnologije i tehnološkog znanja odnositi kao prema izvozu konvencionalnog oružja, uz stroge propise i ograničenja, navodi se u novom izvještaju Instituta Tactics.

Rizici koji mogu utjecati na Zapad

Autori izvještaja su upozorili da prodaja tehnologije i znanja zemljama koje ga koriste protiv svojih protivnika ili za podrivanje demokratije podrazumijeva velike rizike koji mogu utjecati na Zapad.

U izvještaju se navode primjeri cyber operacija poput projekta Raven, koji sponzorira UAE, gdje je američka kompanija imala zadatak angažirati bivše špijune i hakere za obuku i osposobljavanje emiratskih kandidata da kompromitiraju kompjutere političara u UAE i inostranstvu. Na meti su bili britanski i američki građani i kritičari režima, poput britanskog novinara Rorija Donaghyja.

Institut je pozvao Britaniju i Evropsku uniju da preuzmu vodeću ulogu u suzbijanju prijetnji cyber napadima, kao i da zaustave strane neprijateljske snage da koriste tehnologije za širenje dezinformacija, za koje kaže da “ne uključuju samo Rusiju i Kinu, već Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju”.

Izvor: Al Jazeera i agencije