Britanski i irski premijer: Sporazum o Brexitu svima u interesu

Premijeri i njihovi timovi su detaljno razgovarali o procesu koji bi osigurao da se dođe do sporazumnog Brexita (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson i njegov irski kolega Leo Varadkar u četvrtak su potvrdili da vide “put prema mogućem sporazumu o Brexitu”, navedeno je u zajedničkom priopćenju objavljenom nakon razgovora dvojice šefova vlada, javlja dpa.

“Obojica [premijera] i dalje vjeruju da je sporazum u svačijem interesu. Složili su se da će još razmisliti o razgovorima koje su vodili te da će dužnosnici nastaviti na njima intenzivno raditi”, stoji u priopćenju, prenosi Hina.

Razgovori su bili “podrobni i konstruktivni”, istaknuto je uz napomenu kako su Johnson i Varadkar usredotočeni na rješavanje carinskog pitanja za irsku granicu u razdoblju nakon Brexita i na britanski prijedlog da se raspuštenoj skupštini Sjeverne Irske omogući pravo veta.

Informacija za zvaničnike Unije

Varadkar će o razgovoru s Johnsonom izvijestiti dužnosnike Europske unije.

Države članice EU-a će o napretku u razgovorima britanskog i irskog premijera svoju ocjenu dati u petak. Isti dan britanski ministar za Brexit Stephen Barclay sastaje se s glavnim europskim pregovaračem Michelom Barnierom.

Dvije strane gaje nadu da bi se sporazum o Brexitu mogao zaključiti sljedeći tjedan na summitu EU-a.

Johnson odbacuje mogućnost ikakve odgode i ustrajan je u namjeri da Ujedinjenu Kraljevinu izvede iz Unije 31. listopada, sa sporazumom ili bez njega. Kako bi se to dogodilo, uz sporazum mora biti riješeno i pitanje granice izmedu Sjeverne Irske i Republike Irske, koja je članica EU-a.

Izbjeći tvrdu granicu

Po Johnsonovu prijedlogu za granicu između Republike Irske, koja je članica EU-a, i Sjeverne Irske, pokrajine koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva, Sjeverna Irska napustila bi carinsku uniju zajedno s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva na početku 2021. godine.

Ipak bi Sjeverna Irska, uz pristanak svog Parlamenta, nastavila provoditi europsku legislativu za poljoprivredne i druge proizvode, što Johnson naziva “otočnom regulatornom zonom”.

To bi otklonilo potrebu provjere standarda i sigurnosti roba na granici između Irske i Sjeverne Irske, jer bi obje bile dio te zone.

“Backstop” je kontroverzni “sigurnosni mehanizam” kojim se trebala izbjeći tvrda granica na Irskom otoku, ali kritičari ocjenjuju da bi taj mehanizam mogao na dugo razdoblje vezati Ujedinjeno Kraljevstvo za europske propise.

Vanredna sjednica Parlamenta

U međuvremenu je objavljeno da britanska vlada planira sazvati izvanrednu sjednicu Parlamenta u subotu, 19. listopada, bez obzira na to hoće li premijer Boris Johnson osigurati sporazum s EU-om ili ne, izjavio je vladin izvor, a prenosi Reuters.

Parlament je donio zakon koji Johnsona obvezuje da zatraži odgodu Brexita ako ne uspije ispregovarati novi sporazum na europskom summitu 17. i 18. listopada.

Premijer je rekao da će poštivati zakon, ali je ostao i čvrsto pri obećanju da će u svakom slučaju 31. listopada izvesti Veliku Britaniju iz Unije.

Kako god se stvari budu razvijale, izvor je kazao da će Parlament vjerojatno zasjedati 19. listopada te još jedan dodatni dan.

Ako se sporazum ne postigne, taj dodatni dan zastupnici bi mogli iskoristiti za raspravu o tome kojim putem dalje.

Izvor: Agencije