Britanski i američki brodovi patroliraju Zaljevom

Nijedna druga zemlja, osim Velike Britanije, nije se još priključila američkoj misiji (EPA)

Velika Britanija se priključila Sjedinjenim Američkim Državama u pomorskoj sigurnosnoj misiji u Zaljevu radi zaštite trgovačkih brodova u plovidbi kroz Hormuški tjesnac nakon što je Iran zaplijenio plovilo pod britanskom zastavom, javlja Reuters. 

Britanski dužnosnici naglasili su da nema promjene u politici Londona prema Iranu, ali pridruživanje SAD-u najvažniji je vanjskopolitički potez 12-dnevne vlade novog britanskog premijera Borisa Johnsona, konstatira britanska agencija. 

Još prije dva tjedna, Britanija je pozivala na europsku pomorsku misiju. Sada se pridružila, kako kaže, “međunarodnoj pomorskoj sigurnosnoj misiji” koju predvodi SAD. Nijedna druga zemlja nije se još priključila.

Wallace upozorio na povećanu prijetnju

“Vitalno je važno osigurati slobodnu plovidbu svim međunarodnim plovilima kroz Hormuški tjesnac bez ikakvih odgađanja, s obzirom na povećanu prijetnju. Razmještanje resursa Kraljevske mornarice znak je posvećenosti brodovima pod zastavom Velike Britanije i veselimo se suradnji sa SAD-om i drugima u pronalaženju međunarodnog rješenja za probleme u Hormuškom tjesnacu”, rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace.

Prošli mjesec Iranska revolucionarna garda zaplijenila je britanski tanker “Stena Impero” u blizini Hormuškog tjesnaca, zbog navodnih kršenja pomorskih prava.

Takva je akcija uslijedila dva tjedna nakon što je Velika Britanija zaplijenila iranski naftni tanker u blizini Gibraltara optužujući ga za kršenje nametnutih sankcija Siriji.

Izvor: Agencije