Oglasi

Britanski Hay Festival na hrvatskom Festivalu kratke priče

U programu 19. Festivala europske kratke priče, učestovat će, online, i Irvine Welsh i Hanif Kureishi.
U Rijeci i Zagrebu bit će predstavljeni neki od najvećih svjetskih književnika koji se u svojim djelima bave pričama 'drugih' i temama različitostiEuropeanshortstory.org

Ovogodišnji Festival europske kratke priče (FEKP) odvijat će se u suradnji s prestižnim britanskim Hay Festivalom, a od 4. do 9. listopada u Rijeci i Zagrebu predstavit će neke od najvećih svjetskih književnika koji se u svojim djelima bave pričama 'drugih' i temama različitosti, javlja Hina.

Od 4. do 9. listopada u Rijeci i Zagrebu na 19. FEKP-u, po riječima kreativnog direktora Romana Simića, odvijat će se bogat program panel-rasprava, čitanja, filmskih projekcija i izvedbi, dijelom online a dijelom 'u živo', a raspravljat će se o temama u rasponu od migracije i širenja nacionalizma do europskog odgovora na pandemiju korona virusa i toga što znači biti "Europljanin".

"Devetnaest godina nije mala stvar. Ova godina donijela nam je svima puno iznenađenja i promijenila puno toga u našim životima", rekao je Simi. Tako se, umjesto u lipnju, festival ove godine odvija početkom listopada, no ključno je da su važni projekti pokrenuti s domaćim i inozemnim partnerima opstali, dodao je.

Iako ove godine festival nema zemlju partnera, isprofiliralo se da je u središtu njegova interesa Velika Britanija, napomenuo je Simić, "ne samo zbog sjajnih autora – od kojih će se neki prvi puta predstaviti hrvatskoj čitateljskoj publici, kao što su Irvine Welsh i Hanif Kureishi – već i zbog suradnje s jednim od najznačajnijih svjetskih književnih festivala, britanskim Hay Festivalom".

Žene o budućnosti Europe

Suradnja je dio projekta "Europa 28 – Žene o budućnosti Europe" koji je dio programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, a nudi vizije budućnosti 28 europskih autorica - spisateljica, dramatičarki i redateljica, znanstvenica, poduzetnica i aktivistica, po jedne iz svake zemlje Europske unije i jedne iz Ujedinjenog Kraljevstva, okupljenih tekstovima objavljenim u istoimenoj antologiji.

Antologiju je na hrvatskom objavio nakladnik Fraktura u prijevodu Luize Bouharoue, Marte Huber, Blaža Martića i Marine Veverec. Od 28 sudionica projekta, u Rijeci i Zagrebu nastupit će ih sedam.

O projektu "Europa 28" govorila je, u online obraćanju putem zooma iz Londona, međunarodna programska direktorica Hay Festivala Cristina Fuentes. Istaknula je kako je riječ o novome projektu te neprofitne organizacije koja već 30 godina povezuje čitatelje i pisce kako bi razmjenjivali iskustva i ideje na festivalima diljem svijeta. Ove godine, festivalski program zahvaća i Rijeku EPK 2020.

"Za projekt smo odabrali 28 žena, spisateljica, umjetnica, znanstvenica, aktivistkinja, a rezultat je fascinantno iskustvo koje otkriva da smo skloni problemima prilaziti iz istoga kuta", rekla je Fuentes. Autorice se u tekstovima ne susprežu od izazova i suočavanja s fragilnostima kontinenta, nudeći inspirativna, iskrena i iznad svega, duboko ljudska promišljanja, što nam je u ovom polariziranome svijetu u kojemu živimo itekako potrebno, a njihove nas ideje potiču da Europu promatramo iz svježe perspektive i propitujemo vlastita uvjerenja i namjere, dodala je.

Irvine Welsh i Hanif Kureishi gosti 19. FEKP-a

Simić je najavio bogat program 19. FEKP-a, koji između ostaloga, dovodi, u online izdanju, neke od najvećih predstavnika suvremene svjetske književnosti, Irvinea Welsha, autora romana Trainspotting, i Hanifa Kureishija, koji se proslavio romanom Buda iz predgrađa. Pisac i njihov predvoditelj na hrvatski Borivoj Radaković rekao je kako je riječ o dvojici velikana svjetske književnosti koji su, svaki u svoje vrijeme, dali veliki pečat suvremenoj britanskoj književnosti te imali snažan utjecaj i šire.

Festival će u nedjelju, 4. listopada, u riječkom Exportdrvu otvoriti hibridni susret on-line i uživo Aleksandra Hemona i Semezdina Mehmedinovića, "dvojice sjajnih autora koji dijele isto iskustvo Sarajeva i Amerike", a koji se svake nedjelje u isto vrijeme sastaju putem Skype-a i razgovaraju. "Ove godine FEKP će se uključiti u taj njihov razgovor", rekao je Simić.

Ovogodišnji FEKP obilježit će pitanja koja postavlja svijet pogođen pandemijom, a pod temom "Luka različitosti" okupit će pisce i umjetnike koji se u svojim djelima bave razlikama i različitima. U programu će sudjelovati i Yann Martel, "veliki pisac, dobitnik Bookerove nagrade, autor romana Pijev život, koji također dolazi prvi puta", a Simić je izdvojio i britansku autoricu ukrajinskog podrijetla Marinu Lewycku, rođenu u izbjegličkom kampu, Guatemalca židovskoga porijekla Eduarda Halfona, "Palestinca koji živi na Islandu" Mazena Marroufa, te cijeli niz cijenjenih autora i autorica.

Od domaćih autora tu su Maša Kolanović, Louiza Bouharoua, Neven Ušumović, Vid Barić, Milan Majerović-Stilinović, Ante Zlatko Stolica, Ivana Pintarić, Senko Karuza i drugi. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.