Britanski general: Ne možemo se odbraniti od Rusa

Velika Britanija treba povećati vojne troškove za 12 milijardi britanskih funti u narednom periodu (Getty Images)

Oružane snage Velike Britanije ne bi bile u stanju da brane zemlju od ozbiljnog vojnog napada, jer su oslabljene smajenjem vojnih izdataka, upozorio je bivši šef britanskog gereralštaba Richard Barrons, piše Financial Times.

Barrons je, u dokumentu na 10 stranica, koji je u aprilu, prije nego što će biti penzionisan, uputio ministru odbrane Michael Falloneu, istakao da ne postoji plan odbrane zemlje u slučaju koncentrisane ruske zračne kampanje.

“Sposobnost koja je u temelju svih velikih oružanih snaga, oslabljena je samim procesom planiranja”, naveo je Barrons u privatnom dokumentu u koji je Financial Times imao uvid, prenosi Tanjug.

Povećanje vojnih troškova

Reuters podsjeća da se britanska Vlada prošle godine obavezala da će ispuniti obaveze preuzete u NATO-u i do kraja 2020. trošiti dva procenta bruto domaćeg proizvoda na odbranu.

Velika Britanija treba također povećati vojne troškove za 12 milijardi britanskih funti u narednom periodu, a za 178 milijardi u narednih deset godina.

Kresanje vojnih troškova od 2010. godine, radi smanjenja rekordnog budžetskog deficita, dovelo je, međutim, do smanjenja boja pripadnika britanskih vojnih snaga za šestinu, a građanskih lica na službi u oružanim snagama za 30 posto.

Izvor: Agencije