Britanski državljanin zatvoren u UAE-u jer je nosio dres Katara

Državljanin Velike Britanije optužen je za promovisanje Katara, što je u UAE-u kažnjivo (Al Jazeera)

Britanski državljanin pritvoren je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nakon što je na utakmici nedavnog Azijskog kupa u fudbalu nosio dres reprezentacije Katara, objavili su britanski mediji.

Ali Issa Ahmad, kojem je 26 godina, pritvoren je i pretučen jer je nosio dres u kojem je pružao podršku reprezentaciji Katara u utakmici protiv Iraka 22. januara, tvrdi Guardian.

U UAE-u je pokazivanje bilo kakve simpatije prema Kataru kažnjivo djelo, koje se sankcioniše zatvorskom kaznom u trajanju i do 15 godina.

Sankcije su uvedene nakon što je UAE, zajedno sa Saudijskom Arabijom, Bahreinom i Egiptom u junu 2017. godine prekinuo diplomatske odnose s Katarom i optužio ga za podršku terorizmu, što Doha negira.

Ahmad, navijač Arsenala iz Wolherhamptona, bio je u UAE-u na odmoru i, kako je Guardianu rekao njegov prijatelj Amer Lokie, prisustvovao je utakmici grupne faze takmičenja.

„O tome je teško i govoriti. Čini se da je pušten, nakon što je pritvoren, napadnut od strane pripadnika snaga sigurnosti i optužen da promoviše Katar“, rekao je Lokie.

Lokie je razgovarao s Ahmedom preko telefona i kaže da je njegov prijatelj otišao u policijsku stanicu da prijavi napad, ali da je ponovo pretučen i pritvoren, pod optužbom da širi laži.

Prva titula prvaka Azije

„Nije nam potpuno jasno šta se dogodilo, ali rekao mi je da je optužen za davanje netačnih iskaza protiv zvaničnog lica UAE-a. Rekao je da ga drže na mjestu koje se zove Al Sharjar“, rekao je Lokie.

Ambasada UAE-a je saopštila da će provjeriti navode, dok je Britanski ministarstvo vanjskih poslova i Commonwealtha objavilo da „pruža pomoć“ i da je „u kontaktu sa lokalnim vlastima“.

„Šokiran sam jer je napadnut i uhapšen samo zbog toga što je nosio dres Katara. Ovo je jako ozbiljno“, dodao je Lokie.

Azijski kup igrao se u UAE-u od 5. januara do 1. februara, a na tom takmičenju, Katar je osvojio prvi naslov prvaka kontinenta, nakon što je u finalu prošlog petka savladao Japan sa 3:1.

No, put Katara do trofeja bio je popločan kontroverzama.

Katarskim navijačima bio je zabranjen pristup turniru, pa je tako ta reprezentacija bila prisiljena svaku utakmicu igrati bez podrške s tribina.

Katarski fudbaleri su tokom polufinalne utakmice protiv UAE-a sa tribina zasipani papučama, cipelama i bocama.

Izvor: Al Jazeera