Oglasi

Britanski ambasador u SAD-u podnio ostavku

Kim Darroch tvrdi da mu je nemoguće nastaviti poslom nakon objave povjerljivih informacija.
Kim Darroch (desno) je u dopisima britanskoj vladi naveo da Trump 'zrači nesigurnošću'Reuters

Britanski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Kim Darroch podnio je ostavku, uz obrazloženje da mu je „nemoguće nastaviti s poslom“.

Darroch je u posljednjih nekoliko dana bio u centru sukoba na relaciji Washington – London, nakon što je objavljen povjerljivi izvještaj u kojem je ovaj britanski dipomata administraciju Donalda Trumpa nazvao disfunkcionalnom, nespretnom i nesposobnom.

U dopisima britanskoj vladi od 2017. godine do danas, Darroch je naveo da Trump „zrači nesigurnošću“, te je savjetovao zvaničnicima u Londonu da se s njim nose učinkovito.

'Trump vrlo glup tip'

Također, američkog predsjednika nazvao je „vrlo glupim tipom, koji je bio nametnu SAD-u“.

Američki predsjednik burno je reagovao na Darrochove stavove, rekavši da ga „ne poznaje, ali da su mu rekli da je pompezna budala“.

Britanska premijerka Theresa May, koja je i sama česta meta Trumpovih verbalnih napada, Darrochu je iskazala podršku, a nakon što je podnio ostavku, izrazila je žaljenje.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.