Britanski ambasador nepoželjan u Iranu

Britanski ambasador rekao je da je prisustvovao bdijenju za žrtve nesreće (EPA)

Iransko pravosuđe saopćilo je u utorak da je britanski ambasador u Teheranu “nepoželjan element” nakon što su ga iranski zvaničnici optužili da je sudjelovao u ilegalnom protestu uprkos njegovim demantijima.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova, koje ga je pozvalo, ima jurisdikciju da protjera ambasadora Roba Macairea, koji je na toj funkciji od 2018, ako uvide potrebu za tim, prenio je Reuters.

“Na osnovu međunarodnih propisa, britanski ambasador u Iranu nepoželjan je element”, rekao je novinarima glasnogovornik pravosuđa Gholamhossein Esmaili, odgovarajući na pitanje o statusu britanskog ambasadora.

Njegovi komentari preneseni su na državnoj televiziji, javlja Fena.

‘Protjerivanje je najbolja stvar’

Iranski imam rekao je da je protjerivanje ambasadora “najbolja stvar koja mu se može dogoditi”.

U protivnom, lojalne pristalice generala Qassema Soleimanija, ubijenog u američkom napadu bespilotnom letjelicom, “isjeckale bi ga na male komade”, rekao je ajatolah Ahmad Alamolhoda u komentarima na novom sajtu Eslahata.

Alamolhoda je predvodnik molitve petkom (džuma-namaza) u istočnom šiitskom muslimanskom svetom gradu Mashhadu.

Macaire je u subotu kratko zadržan nakon što su iranski zvaničnici rekli da je prisustvovao ilegalnoj demonstraciji, dok je ambasador kazao da je prisustvovao bdijenju za žrtve nesreće.

London je saopćio da je njegovo pritvaranje kršenje diplomatskih konvencija.

Izvor: Agencije