Oglasi

Britanski ambasador na Kosovu: Suočiti se s istinom radi budućnosti

Na Kosovu je tokom sukoba prije dva desetljeća bilo zločina u kojima su stradali Albanci i Srbi, kaže Ruairi O'Connell.
Sukobi na Kosovu su za sobom ostavili preko 10.000 civilnih žrtava, rekao je Ruairi O'Connell (u sredini)Facebook

Britanski ambasador na Kosovu Ruairi O'Connell izjavio je u srijedu da se zločini koji su se dogodili tokom poslednjih sukoba na Kosovu ne mogu poricati, već da se radi budućnosti treba suočiti sa istinom.

A istina je, kazao je on u Prizrenu, da je na Kosovu tokom poslednjih sukoba pre dve decenije bilo zločina u kojima su stradali Albanci i Srbi.

Sukobi na Kosovu su, rekao O'Conell, za sobom ostavili preko 10.000 civilnih žrtava, od kojih je 8.676 kosovskih Albanaca,1.196 kosovskih Srba, 265 Roma, Aškalija i Egipćana, 86 Bošnjaka, 2.128 vojnika bivše Oslobodilačke vojsko Kosova - OVK, 720 Vojske Savezne Republike Jugoslavije, 364 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbje, prenela je prištinska Gazeta Express.

Sjećanje na nestale

Takođe, seća se i 213 vojnika KFOR-a, kao i onih 1.600 osoba koje se još uvek vode kao nestale, prenosi Tanjug.

Britanski diplomata je podsetio i na događaje iz 2004. godine, za koje je rekao da je to bio užasan period, kada su pravoslavne crkve i kuće kosovskih Srba spaljene.

"Ako želimo mir i prosperitet, moramo naći hrabrosti da kažemo istinu", rekao je O'Konel i dodao da društvo na Kosovu mora naći snage da se nosi sa ovim bolom i izgradi bolju budućnost za sve svoje građane.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.