Britanski advokati za uklanjanje S. Arabije iz Vijeća za ljudska prava UN-a

Prijestolonasljednik Mohammad bin Salman naredio je pritvaranje većeg broja poznatijih Saudijaca na osnovu optužbi za korupciju (Reuters)

Britanski advokati zatražili su uklanjanje Saudijske Arabije iz Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava, kazavši kako ovo bliskoistočno kraljevstvo zatvara političke i aktiviste za slobodu govora bez optužbi.

U izvještaju koji je objavljen u srijedu u Londonu, Rodney Dixon QC i Lord Kenneth Donald John Macdonald navode kako je više od 60 osoba pritvoreno u septembru prošle godine, “a za većinu od njih se vjeruje kako su branitelji ljudskih prava ili politički aktivisti”.

“Naša glavna preporuka kako Generalna skupština UN-a treba poduzeti ove korake kako bi suspendirao Vladu Saudijske Arabije u [UN-ovom] Vijeću za ljudska prava”, kazao je Dixon za Al Jazeeru.

‘Napraviti korektan novi početak’

“Potpuno je kontradiktorno i ironično da Vlada, sa sistematskim obrascem zlostavljanja – kako smo istakli u izvještaju – sjedi u Vijeću, zapravo, ranije je i predsjedavala Vijećem. Ta suspenzija će djelovati kao velika poluga za Vladu da revidira svoje djelovanje i napravi korektan novi početak.”

Izvještaj, nazvan Skriveno u tajnosti: stanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, nakon hapšenja u septembru 2017. godine, zatražili su članovi porodica zatvorenih i bit će proslijeđen saudijskim vlastima.

Dixon je zatražio od Saudijske Arabije da oslobodi sve političke zatvorenike.

“Ti pritvorenici nisu optuženi ni za kakav prekršaj i informacije o razlozima njihovih hapšenja, kao i okolnosti njihovog pritvaranja, veoma su ograničene. Postoje razlozi za ozbiljnu zabrinutost tretmanom mnogih pritvorenih, uključujući Salmana Al-Awdu, koji je nedavno bio hospitaliziran, te druge koji su nestali”, navodi se u izvještaju.

Awda je jedan od najpopularnijih muslimanskih lidera, sa skoro 150 miliona sljedbenika na Twitteru.

Muslimanski lider u samici i hospitaliziran

On je nedavno hospitaliziran, nakon pet mjeseci u samici.

Nije jasno zašto je uhapšen.

Novinarka Al Jazeere Sonia Gallego iz Londona javlja: “Iako je bilo veoma malo drame zbog hapšenja osoba visokog profila u hotelu ‘Ritz-Carlton’, čija su meta bili uglavnom prinčevi, političari i biznismeni, još je manje rečeno o tim hapšenjima koja su izazvala dosta zabrinutosti. Prema izvještaju, trenutno je 30 proizvoljno pritvorenih te još 31 osoba koje su jednostavno nestale.”

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammad bin Salman naredio je pritvaranje većeg broja poznatijih Saudijaca, na osnovu optužbi za korupciju prošle godine.

Ta grupa je mjesecima držana u hotelu “Ritz-Carlton” u Rijadu.

Kraljevstvo je u utorak objavilo kako je inkasiralo više od 100 milijardi dolara u sklopu “antikorupcijske čistke”.

Slučaj isključivanja Libije

Članstvo Saudijske Arabije u Vijeću UN-a za ljudska prava ističe 2019. godine.

“Suspenzija članstva nije samo hipotetička mogućnost”, piše u izvještaju.

Februara 2011. godine Vijeće je tražilo suspenziju Libije, kada je vlada Muammara Gaddafija optužena za kršenje ljudskih prava civila tokom ustanka.

Mjesec kasnije Generalna skupština UN-a je izglasala suspenziju članstva Libije, što je bio prvi put da koristi svoje moći za opoziv članstva ove države.

Grupe za zaštitu ljudskih prava ranije su zatražile oduzimanje saudijskog članstva, navodeći umiješanost Kraljevstva u krvavi rat u Jemenu, gdje je poginulo na desetke hiljada osoba.

Izvor: Al Jazeera