Britanske zdravstvene vlasti: Širenje virusa se otelo kontroli

Pred nama je duga zima, upozorio je glavni epidemiolog u Engleskoj Chris Whitty (EPA)

Britanske zdravstvene vlasti su, dok se nastavlja širiti drugi val novog korona virusa, priznale da stopa infekcije “nije pod kontrolom” u Velikoj Britaniji.

“Stvari idu u lošem smjeru”, upozorio je vladin naučni savjetnik Patrick Vallance na konferenciji za novinare u Downing Streetu.

Stopa infekcije i dalje raste i “trenutno nije pod kontrolom”, rekao je on, prenosi Hina.

Premijer Boris Johnson je na toj konferenciji pozvao Britance na “strpljenje” i na “zdrav razum”, upozorivši još jednom da vlada neće oklijevati da donese strožije mjere od onih koje su sada na snazi.

U martu je zbog pandemije uveden karantin na nacionalnom nivou, a zatim je u ljeto postepeno ukinuta.

Do sada 42.143 umrla

Nove restrikcije su uvedene posljednjih sedmica, pogotovo na loklanom nivou, zbog porasta broja zaraženih.

“Pred nama je duga zima”, upozorio je glavni epidemiolog u Engleskoj Chris Whitty, istaknuvši da broj hospitalizacija, pa i onih na intenzivnoj njezi, ide “u lošem smjeru”.

Velika Britanija, evropska zemlja najteže stradala od korona virusa, ima 42.143 umrla (u posljednja 24 saata 71 novoumrli) i u srijedu je prijavila 7.108 novozaraženih.

Ukupno ima 453.264 pozitivna slučaja.

Prije nego Parlament produži odluku o proširenju vladinih ovlasti radi suzbijanja pandemije, ministar zdravstva Matt Hancock je obećao zastupnicima da će imati priliku izjašnjavati se o uvođenju novih nacionalnih mjera.

“Danas mogu Donjem domu potvrditi da ćemo se konsultirati s Parlamentom o značajnim nacionalnim mjerama za cijelu Englesku ili Veliku Britaniju. Kada će god biti moguće održat ćemo glasanje prije nego što ta pravila stupe na snagu”, rekao je Hancock.

Zastupnici bez izjašnjavanja

Pedesetak konzervativnih zastupnika zaprijetilo je da će podržati prijedlog po kojem se zastupnici u Parlamentu mogu izjasniti o vladinim mjerama radi suzbijanja širenja COVID-19, optuživši vladu da vlada “putem izvršnih uredbi”.

Međutim, predsjednik Zastupničkog doma, donjeg doma Parlamenta, Lindsay Hoyle nije dopustio zastupnicima da se izjasne o tom prijedlogu, ocijenivši da nema vremena za kvalitetnu raspravu.

Vlada Borisa Johnsona je već bila na meti kritike da zanemaruje zastupnike, pošto je prošle godine prekinula zasjedanje Parlamenta u presudnom trenutku u procesu izlaska iz Evropske unije.

Tu je odluku Vrhovni sud poslije poništio i ocijenio nezakonitom.

Izvor: Agencije