Britanske tajne službe pod pritiskom

CIA je mučila zatvorenike iz Iraka i Afganistana (Reuters)

Iz dana u dan raste broj zahtjeva u Velikoj Britaniji da se rasvijetle postupci britanskih tajnih službi u ratu protiv terorizma koji su vodile zajedno s američkim saveznicima, nakon otkrića metoda mučenja koje je primjenjivala CIA.

Objavljivanje šokantnog izvještaja američkog Senata obnovilo je mnogobrojna pitanja o ulozi MI5 i MI6, britanske domaće i vanjske tajne službe, u postupcima nakon napada 11. septembra 2001. na Sjedinjene Američke Države.

Britanci su, kao najbliži američki saveznici, u stopu pratili postupke SAD-a tokom kampanja u Iraku i Afganistanu, prenosi Hina.

Još 2010. je premijer David Cameron priznao da je bilo “upita o stepenu saradnje britanskih agenata sa stranim obavještajnim službama koje su se prema zatvorenicima odnosile na neprimjeren način”.

Nezavisna istraga

Danas penzionisani sudija Peter Gibson bio je zadužen za provođenje nezavisne istrage, ali je njegov izvještaj iz 2013. poticao na više pitanja nego što je davao odgovora, zbog nemogućnosti da od obajvještajnog sistema dobije ikakve relevantne informacije.

Ipak je poslužilo Parlamentarnoj komisiji za tajne službe i sigurnost, koje će rezultate vlastite istrage iznijeti krajem 2015.

“Kad komisija preda svoj izvještaj trebamo se zapitati nije li potrebno pokretanje sveobuhvatne pravosudne istrage”, rekao je ove sedmice zamjenik britanskog premijera, liberalni demokrata Nick Clegg.

“Ja želim što i svi – istinu”, istaknuo je.

“Mi znamo da je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo saučesnik u slučajevima prebacivanja zatočenika i njihova mučenja koje je poduzimala CIA”, neuvijeno je utvrdio Donald Campbell, glasnogovornik organizacije za zaštitu ljudskih prava Reprieve.

Mora se saznati “kad će Vlada objasniti kako se to moglo odobriti”, izjavio je Campbell za AFP, dodajući da američki izvještaj “naglašava potrebu” da i London preispita svoju savjest.

Britanski mediji uz to, potenciraju priču o tome da su Britanci od Amerikanaca zahtijevali da iz svog izvještaja o metodama mučenja koje je u ispitivanju osumnjičenika provodila CIA izbace dijelove koji bi Londonu mogli uzrokovati neugodnosti, što Cameronova Vlada negira.

“Te su informacije izostavljene – Istinu zna SAD, a mi ne”, utvrdila je u uvodniku u I kolumnistica tog uglednog britanskog dnevnika Jenni Russel.

Izvor: Agencije