Britanske liberalne demokrate iznijele plan za zaustavljanje Brexita

Liberalni demokrati kažu da su jedina politička stranka koja je stvarno odlučna u nakani da zaustavi Brexit (Reuters)

Liberalni demokrati su predstavili svoj plan za parlamentarne izbore u Velikoj Britanjiji sljedećeg mjeseca, obećavši da će “zaustaviti Brexit” i uložiti milijarde u javne službe zahvaljujući novcu koji će se navodno stvoriti ostankom u Evropskoj uniji.

Ta eurofilna stranka, koje se obavezala da će odmah zaustaviti proces izlaska Velike Britanije iz EU-a, za koji je na referendumu 2016. godine glasalo 52 posto Britanaca, namjerava se boriti i s klimatskim promjenama i zaposliti više učitelja, prenosi Hina.

Liberalni demokrati obećavaju i da će legalizirati marihuanu te uvesti “regulirano tržište”.

Borba za 50 milijardi funti

“Prva faza našeg plana za bolju budućnost je jednostavna – zaustaviti Brexit i iskoristiti ‘bonus’ koji ćemo dobiti ostankom, a uložit ćemo ga u javne službe”, navodi stranka u svom programu na 100 stranica.

“Ostankom Ujedinjenog Kraljevstva u EU možemo se usredotočiti na rješavanje pravih problema u našoj zemlji i (…) 50 milijardi funti uložiti u javne službe i borbu protiv nejednakosti”, ističe stranka.

Iznos od 50 milijardi funti (58 milijardi eura) odgovara iznosu koji bi britanska ekonomija navodno zaradila u idućih pet godina ako zemlja ostane u EU i ne napusti blok.

Izbore zakazane za 12. decembra htio je konzervativni premijer Boris Johnson, koji se nada da će osvojiti većinu u Parlamentu, kako bi “progurao” dogovor o Brexitu, koji je teško postigao s EU-om.

Konzervativci vode u anketama

Njegova stranka vodi u anketama daleko ispred ljevičarske Laburističke stranke, koja želi pregovarati o drugom dogovoru o izlasku koji će dati Britancima na glasanje, uz krajnju mogućnost ostanka u EU.

Liberalni demokrati su na trećem mjestu u anketama s oko 15 posto, a za sebe kažu da su jedina politička stranka koja je stvarno odlučna u nakani da zaustavi Brexit te se nada da će dobiti glasove eurofila svih boja.

No, politički sistem ide naruku dvjema glavnim formacijama, pa bi liberalni demokrati u najboljem slučaju mogli ući u koaliciju ne bude li nijedna stranka osvojila većinu.

Izvor: Agencije