Britanska zastava uzrok sukoba u Belfastu

Sukobi između probritanskih demonstranata i policije u Belfastu nastavljeni su tokom noći sa subote na nedjelju, a uhapšeno je nekoliko prosvjednika.

Spor je nastao nakon odluke da britanska zastava ne bude istaknuta na zgradi gradske vijećnice tokom cijele godine.

Kasnije u nedjelju se očekuje sastanak političkih i vjerskih lidera kako bi pokušali smiriti tenzije među proirskim katolicima i probritanskim protestantima u tom dijelu Sjeverne Irske.

Sukobi u Belfastu između policije i probritanskih pristalica nastavljeni su. Pod sumnjom da je pucao na policiju, uhapšen je jedan 38-godišnjak.

Demonstranti su bacali kamenice i “Molotovljeve koktele”, na što je policija uzvratila vodenim topovima i suzevcem.

Osuda nasilja

Probritanski lojalisti sukobili su se s policijom zbog odluke koju su 3. decembra izglasali proirski zastupnici – da se britanska zastava, koja je na tom mjestu bila od 1906. godine, postavlja samo 17 određenih dana u godini.

Probritanski lojalisti to vide kao napad na njihovu historiju, kulturu i veze s Velikom Britanijom.

“U protestantskim radničkim getoima Belfasta situacije je prilično loša. Visoka nezaposlenost, osjećaj da politika radi protiv njih. Osjećaju da su katolici rivali i da prolaze dobro u novoj administraciji proteklih sedam do osam godina”, kaže novinar David McKittrick.

Protestantski političari osudili su nasilje, rekavši da to šteti međunarodnom ugledu Sjeverne Irske, koja se bori da privuče strana ulaganja.

U posljednjih 30 godina više od 3.600 ljudi u Sjevernoj Irskoj poginulo je u sukobima, koji su završeni potpisivanjem mirovnog sporazuma 1998. godine.

Izvor: Al Jazeera