Britanska Vlada profitirala na zaljevskim ratovima

Thatcher: Otkriveni tajni dokumenti iz vremena Zaljevskih ratova (EPA)

Vlada bivše premijerke Velike Britanije Margaret Thatcher iskoristila je iračku invaziju na Kuvajt kao „izuzetnu priliku“ da prodaje oružje zaljevskim državama, prenosi britanski list Guardian pozivajući se na tajne dokumente Vlade.

Tajni dokumenti koje je objavila Nacionalna Arhiva Britanije otkrivaju kako su uoči izbijanja zaljevskog rata 1990. godine, ministri i državni službenici žurili da osiguraju da britanski proizvođači oružja mogu iskoristiti predviđeni porast za potražnjom vojnog naoružanja.

Kako prenosi Guardian, dokumenta uključuju povjerljive izveštaje Alana Clarka, tadašnjeg ministra u odjeljenju za nabavke, odbranu i trgovinu, koje je slao Margaret Thatcher, dok je obilazio Zaljevske države uoči rata.

Jedinstvena prilika

U pismu označenom kao „tajna“, napisanom 19. augusta 1990. godine, nekoliko dana nakon što su snage Saddama Husseina napale Kuvajt, Clark je napisao izvještaj premijerki u kojem je opisao očekivan odgovor Sjedinjenih Američkih Država i saveznika kao „jedinstvenu priliku“ za organizaciju izvoznih odbrambenih usluga, dodaje britanski list.

Najnoviji godišnji izvještaji pokazuju kako je Velika Britanija dobila prošle godine ugovor vrijedan šest milijardi funti, što je devet posto svjetskog tržišta, a polovina ukupne prodaje je namijenjena Bliskom istoku.

Tokom deset godina, izvještaj rangira Veliku Britaniju kao drugog najvećeg dilera oružjem u svijetu, iza SAD-a, piše Guardian.

Izvor: Agencije