Britanska vlada odbila objaviti izvještaj o miješanju Rusije

Izvještaj odbora za obavještajna i sigurnosna pitanja poslat je premijeru Johnsonu 17. oktobra, ali da bi bio objavljen neophodno je odobrenje vlade (EPA)

Britanska vlada ponovo je odbila da objavi izvještaj o mogućem miješanju Rusije u izbore u toj zemlji, uz obrazloženje da vladi premijera Borisa Johnsona treba još vremena da pregleda dokument.

Izvještaj odbora za obavještajna i sigurnosna pitanja poslat je premijeru 17. oktobra, ali da bi bio objavljen neophodno je odobrenje vlade.

AP navodi da ako izvještaj ne bude objavljen do četvrtka ujutro, kada se raspušta parlament, neće ni biti dostupan javnosti prije održavanja izbora u decembru, prenosi Tanjug.

Dodatnja pitanja

Poslanici iz više stranaka, uključujući konzervativce Johnsona, pozvali su vladu da objavi izvještaj tokom debate u donjem domu parlamenta, ali je Christopher Pincher iz Ministarstva vanjskih poslova rekao da nije neuobičajeno da potraje pregled takvih izvještaja.

Opoziciona poslanica Emily Thornberry optužila je vladu da nije objavila izvještaj, jer bi to izazvalo dodatna pitanja o vezama između Rusije i kampanje za izlazak iz Evropske unije.

Izvor: Agencije