Britanska Vlada: Neće biti drugog referenduma o Brexitu

Theresa May
May će od EU-a zatražiti ponovno otvaranje sporazuma o Brexitu (EPA)

Glasnogovornik britanske premijerke Therese May izjavio je u ponedjeljak da drugog referenduma o Brexitu neće biti, ponovivši premijerkino uvjerenje da njezin plan o napuštanju Europske unije jest jedini način da se postigne sporazum koji ispunjava vladine ciljeve.

“Britanski narod je glasovao da napusti Europsku uniju. Neće biti drugog referenduma…pod bilo kojim okolnostima”, rekao je glasnogovornik novinarima, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Britanska Vlada postigla je 6. srpnja dogovor o poziciji za pregovore o budućem odnosu Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije nakon Brexita, izjavila je premijerka Theresa May.

Ministri su podržali plan o stvararnju zone slobodne trgovine za industrijsku i poljoprivrednu robu s EU-om, na temelju zajedničkog pravilnika, kao i “kombiniranom carinskom teritoriju”, prenosi BBC.

Plan nakon Brexita

“U detaljnim raspravama, kabinet je dogovorio našu kolektivnu poziciju za budućnost naših pregovora s EU-om. Sada moramo brzo pregovarati naš prijedlog s EU-om, kako bismo dobili prosperitetnu i sigurnu budućnost koju zaslužuju svi naši građani”, rekla je May.

Britanska premijerka objavila je prije nekoliko dana tiskano izdanje plana za buduće odnose s Europskom unijom, koji se svodi na to da Velika Britanija nakon Brexita zadržava bliske trgovinske odnose, ali se bankama otežava pristup zajedničkom europskom tržištu.

U dugo iščekivanom dokumentu, njezina Vlada navodi da se pregovaračka pozicija postupno razvijala.

Jedan je zaokret osobito značajan – napuštanje planova o bliskijim vezama na području financijskih usluga, najveće britanske izvozne industrije.

No, u drugim područjima, spis na 98 strana sadrži vladine planove o zadržavanju najbliskijih mogućih odnosa s blokom, uključujući sudjelovanje u europskim agencijama za kemikalije, zračni promet i medicinu, što bi trebalo zadovoljiti britansku poslovnu zajednicu.

Predlažući bliske veze, dokument nimalo ne pridonosi smirivanju nezadovoljstva unutar premijerkine Konzervativne stranke. Bivši stranački čelnik Duncan Smith rekao je: “Volio bih da sam glasovao za izlazak, a ne za poluizlazak”.

Ostavke ministara

Američki predsjednik Donald Trump, tijekom posjeti Londonu, rekao je prije objave dokumenta kako nije siguran da je stajalište premijerke May ono za što su Britanci glasali na referendumu 2016. godine.

May je s druge strane uvjerena da prijedlozi “ispunjavaju želju britanskog naroda o vraćanju kontrole nad našim novcem, zakonima i granicama”.

Sada već bivši ministar za Brexit David Davis prošlog je tjedna podnio ostavku jer, kako je tada rekao, ne želi biti “nevoljki sudionik” u planovima premijerke Therese May u vezi s budućim odnosima s EU-om.

Nakon Davisa, ostavku je podnio i ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

I jedan i drugi bili su najglasniji zagovornici Brexita i potpunog raskida s Europskom unijom.

Izvor: Agencije